Batoniki muesli z mango (bezglutenowe)
4 porcje
60 min
Łatwe
Takie batoniki to gratka dla łasuchów, którzy dbają o dietę. Słodzone daktylami i mango, pełne nasion i orzechów. Bezglutenowe, bez dodatku cukru.
Składniki
70 g orzechy
70 g słonecznik
200 g daktyle
200 g mango
150 g płatki owsiane
30 g ekspondowane proso (ew. ryż)
40 g chia
20 g siemie lniane
4 łyżka olej kokosowy
30 g jagody goji
1 szczypta sól
Batoniki muesli z mango (bezglutenowe)
Batoniki muesli z mango (bezglutenowe)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Orzechy i połowę nasion słonecznika mielimy na mąkę. Przekładamy do średniej miski. Daktyle miksujemy na gładko z mango, dokładamy do orzechów. Dodajemy resztę składników: płatki owsiane, ekspondowane zboża, nasiona chia, siemię lniane, jagody goji, resztę nasion słonecznika, szczyptę soli i podgrzany, płynny olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania kleistej, zwartej masy.
Blachę do ciasta o wymiarach 20cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całą masę. Mokrą łyżką dociskamy masę aby pomiędzy ziarnami i nasionami nie było pustych przestrzeni. Chłodzimy w lodówce prze kilka godzin a najlepiej przez noc. Kroimy na batoniki.
Przechowujemy w lodówce, przez maksymalnie kilka dni.
Komentarze