Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Beszamel to fundamentalny sos. Może być podstawą innych sosów np. sosu veoluté, nantua czy sosu mornay.

Składniki

600 ml mleka 3,2%
50 g masła
50 g mąki pszennej
świeżo otarta gałka muszkatołowa
pieprz biały i sól

Opis wykonania

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Bon appétit!!! Notes - sos beszamelowy powinien mieć ładny kremowy kolor, gęstą i gładką konsystencję bez grudek z mąki. Jeśli jednak zdarzy Wam się popełnić ten błąd sos należy przetrzeć przez sito. - do zapiekanek czy innych dań przygotowywanych w piekarniku lepiej sprawdzi się beszamel o gęstszej konsystencji. W wersji sosu do polania ryb czy szparagów, odpowiedni będzie rzadszy beszamel. Gęstość możemy regulować mlekiem. - beszamel można przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Wtedy na wierzchu kładziemy łyżkę masła, która rozpłynie się po sosie. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy