Bezglutenowe racuszki z owocami
4 porcje
60 min
Łatwe
Lekkie racuszki na mące ryżowej z dodatkiem śmietanki kokosowej oraz truskawek i ananasa
Składniki
2 szt. jajko
0,5 szklanka maka ryżowa
200 ml jogurt naturalny
1 szczypta sól
2 łyżka ksylitol
200 g śmietanka kokosowa
10-15 szt. truskawki
1/2 szt. ananas
Bezglutenowe racuszki z owocami
Bezglutenowe racuszki z owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z 1 łyżeczką ksylitolu na puch, dodaję jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijam z solą i delikatnie łączę z wcześniejszą masą. Smażę racuszki na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu po ok 2-3min na stronę.
Ze schłodzonej przez min. 12h puszki mleczka kokosowego oddzielam 200g śmietanki i ubijam ją z resztą ksylitolu.
Kroję truskawki w kostkę i i dodaje do śmietanki.
Ananasa kroję w większą kostkę.
Na każdego racuszka daję porcję śmietanki z truskawkami i ozdabiam kawałkami ananasa.
Komentarze