Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Bezglutenowy chlebek bananowy z figami

Bezglutenowy chlebek bananowy z figami
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

170 g - bananów (dojrzałe)
100 g - mielonych migdałów
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
2 szt. - jajek
50 g - brązowego cukru
50 g - cukru
70 g - masła
60 ml - oleju rzepakowego
100 g - mąki bezglutenowej
140 g - suszonych fig
120 g - migdałów
- aromat

Opis wykonania

Obierz banany (170 g) i rozgnieć je widelcem w dużej misce.

Rozpuść masło (70 g) w rondelku na średnim ogniu.

Umieść mąkę (110 g), posiekane orzechy włoskie (100 g) i sodę oczyszczoną (1 łyżeczka) w misce.

Wymieszaj łyżką.

Przekrój suszone figi na pół (140 g).

Dodaj cukier (50 g) do puree bananowego, wbij 2 jajka i dodaj brązowy cukier (50 g).

Ubij mikserem ręcznym na wysokich obrotach.

Dodaj olej rzepakowy (60 ml) i masło.

Używając łyżki do ciasta, ostrożnie wymieszaj z masą bezglutenową.

Ostrożnie dodaj migdały (120 g) i suszone figi.

Wypełnij ciastem posmarowaną tłuszczem formę (25 cm x 11 cm).

Upiecz chlebek bananowy na środkowym poziomie piekarnika.

Wskazówka: Grzanie górne i dolne 170°C, 55-60 minut.

Accessories: forma do chleba (25 cm x 11 cm)


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych