Bezglutenowy chlebek bananowy z figami
10 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bezglutenowy chlebek bananowy z figami
Bezglutenowy chlebek bananowy z figami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obierz banany (170 g) i rozgnieć je widelcem w dużej misce.
Rozpuść masło (70 g) w rondelku na średnim ogniu.
Umieść mąkę (110 g), posiekane orzechy włoskie (100 g) i sodę oczyszczoną (1 łyżeczka) w misce.
Wymieszaj łyżką.
Przekrój suszone figi na pół (140 g).
Dodaj cukier (50 g) do puree bananowego, wbij 2 jajka i dodaj brązowy cukier (50 g).
Ubij mikserem ręcznym na wysokich obrotach.
Dodaj olej rzepakowy (60 ml) i masło.
Używając łyżki do ciasta, ostrożnie wymieszaj z masą bezglutenową.
Ostrożnie dodaj migdały (120 g) i suszone figi.
Wypełnij ciastem posmarowaną tłuszczem formę (25 cm x 11 cm).
Upiecz chlebek bananowy na środkowym poziomie piekarnika.
Wskazówka: Grzanie górne i dolne 170°C, 55-60 minut.
Accessories: forma do chleba (25 cm x 11 cm)
Komentarze