Bombowe babeczki orzechowe
4 porcje
120 min
Łatwe
Babeczki na kruchym cieście z masłem orzechowym z orzechami i karmelizowanymi orzechami włoskimi w miodzie i soku pomarańczowym.
Składniki
130 g Mąka
75 g Masło
60 g Cukier puder
Cukier waniliowy
Żółtka
1 szczypta Sół
250 g Orzechy włoskie pokruszone
150 g Miód
50 ml Sok pomarańczowy
Masło orzechowe z orzechami
Bombowe babeczki orzechowe
Bombowe babeczki orzechowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na blat wysypujemy mąkę,do środka dajemy masło,cukier puder,żółtka jajka,szczyptę soli,cukier waniliowy.Mieszamy za pomocą siekaczki lub noża i zagniatamy.Gotowe ciasto zawijamy we folię i chłodzimy w lodówce godzinę.Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy kółka szklanką wielkością do foremek na babeczki.Wykładamy foremki ciastem dokładnie dociskając brzegi.Na dno babeczki dajemy po 1 łyżeczce na każdą babeczkę masła orzechowego.Orzechy włoskie kruszymy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię,gdy są ciepłe wlewamy miód i sok pomarańczowy.Mieszamy i odparowujemy sok doprowadzając do karmelizowania orzechów.Gotowe orzechy rozkładamy na babeczki formując kopiec.Babeczki wstawiamy do pieca z termoobiegiem na ok.20 min( sprawdzać czy brzegi ciastek ładnie się rumienią) w temp.160 stopni.
Komentarze