Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Babeczki na kruchym cieście z masłem orzechowym z orzechami i karmelizowanymi orzechami włoskimi w miodzie i soku pomarańczowym.

Składniki

130 g Mąka
75 g Masło
60 g Cukier puder
Cukier waniliowy
Żółtka
1 szczypta Sół
250 g Orzechy włoskie pokruszone
150 g Miód
50 ml Sok pomarańczowy
Masło orzechowe z orzechami

Opis wykonania

Na blat wysypujemy mąkę,do środka dajemy masło,cukier puder,żółtka jajka,szczyptę soli,cukier waniliowy.Mieszamy za pomocą siekaczki lub noża i zagniatamy.Gotowe ciasto zawijamy we folię i chłodzimy w lodówce godzinę.Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy kółka szklanką wielkością do foremek na babeczki.Wykładamy foremki ciastem dokładnie dociskając brzegi.Na dno babeczki dajemy po 1 łyżeczce na każdą babeczkę masła orzechowego.Orzechy włoskie kruszymy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię,gdy są ciepłe wlewamy miód i sok pomarańczowy.Mieszamy i odparowujemy sok doprowadzając do karmelizowania orzechów.Gotowe orzechy rozkładamy na babeczki formując kopiec.Babeczki wstawiamy do pieca z termoobiegiem na ok.20 min( sprawdzać czy brzegi ciastek ładnie się rumienią) w temp.160 stopni.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych