Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wiosenne jajka z kremem z pokrzywy, czosnaczka i sera koziego

Wiosenne jajka z kremem z pokrzywy, czosnaczka i sera koziego
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jajka w bardzo wiosennej wersji, faszerowane zebranymi wiosennymi roślinami, pokrzywą i czosnaczkiem pospolitym.

Składniki

6 jajek
Garść świeżych liści pokrzywy
Garść świeżych liści czosnaczka
3 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki groszku konserwowego
30 g twarożku np. z mleka koziego
Sól himalajska do smaku
Pieprz mielony do smaku
Garść pędów gwiazdnicy do dekoracji

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Jajka umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw jajka pod przykryciem na 10 minut we wrzątku. Po tym czasie będą idealnie ugotowane.
  2. Przełóż je do zimnej wody, ostudź i obierz ze skorupek.
  3. Pięć przekrój na połówki, a ostatnie wrzuć do pojemnika blendera. Liście pokrzywy i czosnaczka dokładnie umyj i odsącz.
  4. Pokrzywę przełóż na sito, przelej wrzącą wodą i dokładnie osusz. Liście dodaj do jajka w pojemniku. Dołóż także groszek i pokruszony twaróg kozi.
  5. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, ponownie zmiksuj.
  6. Krem nałóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje na połówki jajek.
  7. Udekoruj kawałeczkami pomidorków koktajlowych, odrobiną pokruszonego sera i szczytami pędów gwiazdnicy.
  8. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Ciekawe w smaku, ale wolę tradycyjne
MBrozek
Smak inny niż zawsze, ale dobrze czasem zjeść coś innego