Jajka w bardzo wiosennej wersji, faszerowane zebranymi wiosennymi roślinami, pokrzywą i czosnaczkiem pospolitym.
Opis przygotowania:
- Jajka umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw jajka pod przykryciem na 10 minut we wrzątku. Po tym czasie będą idealnie ugotowane.
- Przełóż je do zimnej wody, ostudź i obierz ze skorupek.
- Pięć przekrój na połówki, a ostatnie wrzuć do pojemnika blendera. Liście pokrzywy i czosnaczka dokładnie umyj i odsącz.
- Pokrzywę przełóż na sito, przelej wrzącą wodą i dokładnie osusz. Liście dodaj do jajka w pojemniku. Dołóż także groszek i pokruszony twaróg kozi.
- Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, ponownie zmiksuj.
- Krem nałóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje na połówki jajek.
- Udekoruj kawałeczkami pomidorków koktajlowych, odrobiną pokruszonego sera i szczytami pędów gwiazdnicy.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.