Wiosenne jajka z kremem z pokrzywy, czosnaczka i sera koziego
4 porcje
Łatwe
Jajka w bardzo wiosennej wersji, faszerowane zebranymi wiosennymi roślinami, pokrzywą i czosnaczkiem pospolitym.
Składniki
6 jajek
Garść świeżych liści pokrzywy
Garść świeżych liści czosnaczka
3 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki groszku konserwowego
30 g twarożku np. z mleka koziego
Sól himalajska do smaku
Pieprz mielony do smaku
Garść pędów gwiazdnicy do dekoracji
Wiosenne jajka z kremem z pokrzywy, czosnaczka i sera koziego
Wiosenne jajka z kremem z pokrzywy, czosnaczka i sera koziego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Jajka umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw jajka pod przykryciem na 10 minut we wrzątku. Po tym czasie będą idealnie ugotowane.
- Przełóż je do zimnej wody, ostudź i obierz ze skorupek.
- Pięć przekrój na połówki, a ostatnie wrzuć do pojemnika blendera. Liście pokrzywy i czosnaczka dokładnie umyj i odsącz.
- Pokrzywę przełóż na sito, przelej wrzącą wodą i dokładnie osusz. Liście dodaj do jajka w pojemniku. Dołóż także groszek i pokruszony twaróg kozi.
- Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą himalajską i pieprzem, ponownie zmiksuj.
- Krem nałóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcje na połówki jajek.
- Udekoruj kawałeczkami pomidorków koktajlowych, odrobiną pokruszonego sera i szczytami pędów gwiazdnicy.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Komentarze