ZIEMNIAKI Z PATELNI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
4 porcje
Średnie
Pyszne ziemniaki z patelni z fasolką szparagową, podane polane olejem z podsmażonym czosnkiem i chilli.
Składniki
800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grube plastry
200 g zielonej fasolki szparagowej z odciętymi końcówkami i pokrojnej na 2 cm kawałki
100 ml oleju roślinnego
1 szt. czerwona papryczka chilli, z usuniętymi nasionkami i drobno posiekana
2 szt. ząbki czosnku, drobno posiekane
ZIEMNIAKI Z PATELNI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
ZIEMNIAKI Z PATELNI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości i przełóż łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Do tej samej wody wrzuć fasolkę i gotuj przez 3 minuty po czym odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki partiami aż się z każdej strony ładnie zarumienią, dopraw solą w trakcie smażenia. Na koniec dodaj fasolkę, podsmaż przez 1-2 minuty i przełóż na talerze.
Do tej samej patelni dodaj chilli wraz z czosnkiem i podsmażaj przez chwilę. Uważaj żeby nie spalić czosnku gdyż stanie się gorzki.
Polej olejem ziemniaki z fasolką, posyp kolendrą i podawaj.
Komentarze