Brownie buraczane z żurawiną
9 porcje
60 min
Średnie
Idealny deser nawet na diecie, z dużą ilością białka a małą węglowodanów. Smakuje obłędnie w dodatku z nutką żurawiny.
Składniki
3 szt. Żółtka
3 szt. Białko jaja kurzego
570 g Buraki ugotowane
180 ml Mleko 0,5%
2 ml Aromat waniliowy
2 łyżeczka Proszek do pieczenia bez glutenu
45 g Mąka kokosowa
45 g Mąka gryczana
35 g Mąka owsiana
45 g Kakao o obniżonej zaw.tłuszczu
15 g Karob
35 g Ksylitol
30 g Odzywka Wpi o smaku czekolady
25 g Olej kokosowy
40 g Żurawina suszona
55 ml Na polewę: mleczko kokosowe
250 ml Mleko 0,5%
12 g Ksylitol
20 g Kakao o obniżonej zaw.tłuszczu
Brownie buraczane z żurawiną
Brownie buraczane z żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki potrzyj na tartce na drobnych oczkach. Dodaj żółtka, aromat i olej. Białka osobno ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Suche składniki wymieszaj. Dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj. Konsystencja ma być gęsta, ale nie zbita. Dodaj piane i delikatnie wymieszaj. Wlej do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny w temp.180stopni. Składniki na polewę gotuj aż zgęstniejeWyjmij z formy i polej czekoladą
Komentarze