Burger wegetariański z fasoli
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Burger wegetariański z fasoli
Burger wegetariański z fasoli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić burgera z fasoli? Bierzemy fasolę w puszce, odlewamy wodę z fasoli i przekładamy ją do blendera. Dodajemy cebulę pokrojoną w większe kawałki, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Wszystko blendujemy w wysokim blenderze kielichowym Bosch i przekładamy do miseczki.
Dodajemy mąkę i mieszamy masę tak, aby uformować kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej, sezamie lub otrębach - wedle upodobań.
Zawijamy burgera wegetariańskiego z fasoli w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do komory chłodzącej na mięso na minimum godzinę.
Wyciągamy burgera wegetariańskiego, kładziemy go na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, aby ładnie się przyrumienił lub kładziemy go na rozgrzany ruszt i grillujemy do momentu, aż się zrumieni.
W międzyczasie przygrzewamy w piekarniku bułkę. Po przygrzaniu na dno bułki kładziemy sałatę, pokrojoną w paski cebulę, następnie kotleta, ogórek, paprykę. Podajemy z musztardą francuską lub innym sosem do burgerów.
Taki zdrowy burger wegetariański na grilla można zrobić nie tylko z czerwonej, ale także czarnej fasoli lub wymieszać jej kilka rodzajów.
Podanie
Burger z czerwonej fasoli można podawać zarówno w wersji na ciepło, jak i w formie kanapki na zimno.
Komentarze