Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Burger z fasoli niczemu nie ustępuje klasycznej wołowinie. Jest soczysty, a podany w bułce sprawia, że staje się on wyśmienitym daniem. Poznaj sprawdzony przepis na burgera z fasoli!

Składniki

240 g czerwona fasola
80 g płatki owsiane górskie
1 szt. jajko
100 g cebula
1/3 szklanka mąka amarantusowa bądź inna
5 łyżka sezam
1/4 łyżeczka papryka ostra
1/4 łyżeczka pieprz
1/4 łyżeczka sól
2 szt. czosnek (ząbki)
7 szt. bułka wieloziarnista
100 g mieszanka sałat
100 g czerwona cebula
150 g ogórek konserwowy
1 szt. papryka
7 łyżeczka ketchup/ musztarda

Opis wykonania

Jak zrobić burgera z fasoli? Bierzemy fasolę w puszce, odlewamy wodę z fasoli i przekładamy ją do blendera. Dodajemy cebulę pokrojoną w większe kawałki, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Wszystko blendujemy w wysokim blenderze kielichowym Bosch i przekładamy do miseczki.

Dodajemy mąkę i mieszamy masę tak, aby uformować kotlety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej, sezamie lub otrębach - wedle upodobań.

Zawijamy burgera wegetariańskiego z fasoli w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do komory chłodzącej na mięso na minimum godzinę.

Wyciągamy burgera wegetariańskiego, kładziemy go na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, aby ładnie się przyrumienił lub kładziemy go na rozgrzany ruszt i grillujemy do momentu, aż się zrumieni.

W międzyczasie przygrzewamy w piekarniku bułkę. Po przygrzaniu na dno bułki kładziemy sałatę, pokrojoną w paski cebulę, następnie kotleta, ogórek, paprykę. Podajemy z musztardą francuską lub innym sosem do burgerów.

Taki zdrowy burger wegetariański na grilla można zrobić nie tylko z czerwonej, ale także czarnej fasoli lub wymieszać jej kilka rodzajów.

Podanie

Burger z czerwonej fasoli można podawać zarówno w wersji na ciepło, jak i w formie kanapki na zimno.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Koniecznie z dużą ilością cebuli!
MiszelPiszel
Przepyszna burger!
JuLiA
Cudne, smakuje wybitnie