Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

Opis wykonania

. Rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko dołożyłam.Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem posypałam,przepis na 1 porcję

Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody. Za pomocą łyżki zagarniamy białko do środka, ogień po patelnią skręcamy, jajko powoli podgrzewamy, żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrajamy z części białka.

Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę.
Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem.
Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się od tych co sami wyhodujemy i w tej sałatce użyłam kiełków, które u mnie rosną. Kiełki słonecznika też są moje 