Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem posypałam,przepis na 1 porcję. Jaja i rukola to pyszne połączenie!

Składniki

na dressing:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili
3 łyżka oleju rzepakowego
ponadto:
garść rukoli
kilka kiełków słonecznika
kiełki rzodkiewki
1 łyżeczka małych kaparów
1 szt. jajko
1 łyżeczka octu
. szt. kilka rzodkiewek
1/2 łyżeczka sezamu czarnego

Opis wykonania

Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody. Za pomocą łyżki zagarniamy białko do środka, ogień po patelnią skręcamy, jajko powoli podgrzewamy, żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrajamy z części białka. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem. Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się od tych co sami wyhodujemy i w tej sałatce użyłam kiełków, które u mnie rosną. Kiełki słonecznika też są moje 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Dressing z przepisu wyszedł idealnie, wypróbuje go na pewno do innych sałatek
bsylvia
Bardzo dobre, dressing zdecydowanie na tak! Polecam!