Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem posypałam,przepis na 1 porcję. Jaja i rukola to pyszne połączenie!

Składniki

na dressing:
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili
3 łyżka oleju rzepakowego
ponadto:
garść rukoli
kilka kiełków słonecznika
kiełki rzodkiewki
1 łyżeczka małych kaparów
1 szt. jajko
1 łyżeczka octu
. szt. kilka rzodkiewek
1/2 łyżeczka sezamu czarnego

Opis wykonania

Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody. Za pomocą łyżki zagarniamy białko do środka, ogień po patelnią skręcamy, jajko powoli podgrzewamy, żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrajamy z części białka. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem. Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się od tych co sami wyhodujemy i w tej sałatce użyłam kiełków, które u mnie rosną. Kiełki słonecznika też są moje 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Dressing z przepisu wyszedł idealnie, wypróbuje go na pewno do innych sałatek
bsylvia
Bardzo dobre, dressing zdecydowanie na tak! Polecam!
yummyyum
Sałatka znalazła swoje miejsce jako dodatek do drugiego dania. Rewelacyjna

Potrzebujesz inspiracji?

Zobacz garść porad i przepisów