Bułeczki muffinowe – zabawne burgery dla dzieci
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Bułeczki muffinowe – zabawne burgery dla dzieci
Bułeczki muffinowe – zabawne burgery dla dzieci
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aby przygotować ciasto na angielskie muffinki, wymieszaj mleko i cukier w misce, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. W innej małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.
Umieść mleko, drożdże, masło i połowę mąki w dużej misce. Wymieszaj na gładkie ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Dodaj sól i pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
Umieść ciasto w natłuszczonym naczyniu i przykryj ściereczką kuchenną. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto lekko spłaszcz pięścią. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm na posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą wykrawaczki wytnij krążki tak blisko siebie, jak to tylko możliwe, aby wykorzystać jak największą część ciasta.
Blachę do pieczenia posyp mąką kukurydzianą. Umieść na niej kawałki ciasta i również posyp mąką kukurydzianą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podwojenia objętości.
Podgrzej patelnię, jak wskazano.
Wskazówka: Dodaj olej na patelnię i podgrzej na wysokim poziomie mocy. Gdy olej będzie gorący, przejdź do następnego kroku.
Smaż cztery placki na raz przez około 6 minut, zgodnie ze wskazówkami. Obróć w połowie czasu.
Umieść angielskie muffiny na talerzu i przykryj ściereczką, aby utrzymać ciepło.
Podczas gdy kawałki ciasta wyrastają, przygotuj kotlety do burgerów. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Zetrzyj drobno parmezan. Umieść w misce i odstaw na bok.
Natkę pietruszki opłucz i osusz. Oskub liście i drobno posiekaj. Następnie dodaj do cebuli i parmezanu.
W innej misce ubij jajko widelcem i dodaj do miski z pozostałymi składnikami na kotlety do burgerów.
Następnie dodaj bułkę tartą i mieloną wołowinę. Dopraw solą i pieprzem, następnie wszystko dobrze wymieszaj.
Podziel mieszankę mięsa mielonego na osiem kotletów, każdy o wadze 70 g i grubości ok. 1,25 cm.
Posmaruj blachę olejem.
Ułóż kotlety na natłuszczonej blasze. Posmaruj je odrobiną oleju, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Umyj pomidory i liście sałaty. Lekko osusz liście sałaty i pokrój pomidory na cienkie plasterki. Ogórki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Wstaw do lodówki.
Aby przygotować burgery, podgrzej patelnię zgodnie ze wskazówkami.
Wskazówka: Wlej olej na patelnię i podgrzej na najwyższym ustawieniu. Gdy olej będzie gorący, przejdź do następnego kroku.
Smaż cztery kotlety w podany sposób przez około 3 minuty, aż się zrumienią. Następnie obróć i połóż plasterek sera na każdym z nich. Smaż przez kolejne 3 minuty, aż ser się roztopi.
Ciepłe muffinki przekrój na pół i umieść usmażone kotlety na każdej dolnej połówce.
Do każdego burgera dodaj kawałek sałaty i plaster pomidora.
Ułóż plasterki ogórka jak "język" wystający z "twarzy" burgera.
Przykryj burgera drugą połową muffinki.
Na koniec udekoruj każdego burgera dwiema oliwkami jako oczami. Aby to zrobić, przymocuj każdą oliwkę do burgera wykałaczką.
Accessories: Patelnia o średnicy 19 lub 21 cm, wykrawacz do ciastek o średnicy 10 cm
Komentarze