Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bułeczki muffinowe – zabawne burgery dla dzieci

Bułeczki muffinowe – zabawne burgery dla dzieci
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przekąska idealna na fazę pucharową mistrzostw!

Składniki

120 ml - mleka letniego
1 łyżka - cukru
2 g - suszonych drożdży
120 g - wody letniej
25 g - masła (stopione)
400 g - mąki
1/2 g - mąki kukurydzianej
1 szt. - czerwonej cebuli
20 g - parmezanu
4 łodygi - natki pietruszki (świeżej)
1 szt. - jajka
20 g - bułki tartej
400 g - mielonego mięsa wołowego
1 szczypta - czarnego pieprzu z młynka
1 łyżeczka - soli
150 ml - oleju słonecznikowego
2 szt. - pomidorów
100 g - sałaty lodowej
100 g - ogórków konserwowych
200 g - sera cheddar
16 szt. - oliwek nadziewanych papryką
2 łyżki - oleju słonecznikowego

Opis wykonania

Aby przygotować ciasto na angielskie muffinki, wymieszaj mleko i cukier w misce, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. W innej małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie.

Umieść mleko, drożdże, masło i połowę mąki w dużej misce. Wymieszaj na gładkie ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta w robocie kuchennym. Dodaj sól i pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.

Umieść ciasto w natłuszczonym naczyniu i przykryj ściereczką kuchenną. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto lekko spłaszcz pięścią. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm na posypanej mąką powierzchni roboczej. Za pomocą wykrawaczki wytnij krążki tak blisko siebie, jak to tylko możliwe, aby wykorzystać jak największą część ciasta.

Blachę do pieczenia posyp mąką kukurydzianą. Umieść na niej kawałki ciasta i również posyp mąką kukurydzianą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podwojenia objętości.

Podgrzej patelnię, jak wskazano.

Wskazówka: Dodaj olej na patelnię i podgrzej na wysokim poziomie mocy. Gdy olej będzie gorący, przejdź do następnego kroku.

Smaż cztery placki na raz przez około 6 minut, zgodnie ze wskazówkami. Obróć w połowie czasu.

Umieść angielskie muffiny na talerzu i przykryj ściereczką, aby utrzymać ciepło.

Podczas gdy kawałki ciasta wyrastają, przygotuj kotlety do burgerów. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Zetrzyj drobno parmezan. Umieść w misce i odstaw na bok.

Natkę pietruszki opłucz i osusz. Oskub liście i drobno posiekaj. Następnie dodaj do cebuli i parmezanu.

W innej misce ubij jajko widelcem i dodaj do miski z pozostałymi składnikami na kotlety do burgerów.

Następnie dodaj bułkę tartą i mieloną wołowinę. Dopraw solą i pieprzem, następnie wszystko dobrze wymieszaj.

Podziel mieszankę mięsa mielonego na osiem kotletów, każdy o wadze 70 g i grubości ok. 1,25 cm.

Posmaruj blachę olejem.

Ułóż kotlety na natłuszczonej blasze. Posmaruj je odrobiną oleju, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotuj dodatki. Umyj pomidory i liście sałaty. Lekko osusz liście sałaty i pokrój pomidory na cienkie plasterki. Ogórki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Wstaw do lodówki.

Aby przygotować burgery, podgrzej patelnię zgodnie ze wskazówkami.

Wskazówka: Wlej olej na patelnię i podgrzej na najwyższym ustawieniu. Gdy olej będzie gorący, przejdź do następnego kroku.

Smaż cztery kotlety w podany sposób przez około 3 minuty, aż się zrumienią. Następnie obróć i połóż plasterek sera na każdym z nich. Smaż przez kolejne 3 minuty, aż ser się roztopi.

Ciepłe muffinki przekrój na pół i umieść usmażone kotlety na każdej dolnej połówce.

Do każdego burgera dodaj kawałek sałaty i plaster pomidora.

Ułóż plasterki ogórka jak "język" wystający z "twarzy" burgera.

Przykryj burgera drugą połową muffinki.

Na koniec udekoruj każdego burgera dwiema oliwkami jako oczami. Aby to zrobić, przymocuj każdą oliwkę do burgera wykałaczką.

Accessories: Patelnia o średnicy 19 lub 21 cm, wykrawacz do ciastek o średnicy 10 cm

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy