Buraczkowe muffinki
4 porcje
90 min
Łatwe
Mocno czekoladowe muffinki z buraków z sosem z białka.
Składniki
jajo
300 g buraki
50 g mąka kukurydziana
2 łyżka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
40 g ksylitol
jogurt naturalny
20 g gorzka czekolada
10 g słonecznik
40 g odżywka białkowa
Buraczkowe muffinki
Buraczkowe muffinki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraczki gotujemy i zostawiamy do wystudzenia. Blendujemy buraki z ksylitolem, kakao, jajkami, maka, proszkiem do pieczenia, jogurtem. Gorzką czekoladę rozpuszczamy na patelni. Mieszamy ciasto dokładnie z czekoladą. Wlewamy do foremek i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Białko mieszamy z małą ilością wrzątku, polewamy sosem babeczki i dekorujemy pestkami słonecznika.
Komentarze