Odrywane bułeczki z nadzieniem szpinakowym
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Odrywane bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Odrywane bułeczki z nadzieniem szpinakowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Odrywane bułeczki z nadzieniem szpinakowym Ciasto: 5dkg drożdży, 2 jajka,1łyżeczka soli,3/4 szklanki mleka, 0,5 kg mąki , 7dkg masła. Nadzienie:0,5 kg rozdrobnionego, mrożonego szpinaku, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, 5dkg sera pleśniowego, sól, pieprz, chili i kmin rzymski. Do posmarowania: 1 żółtko i ziarenka sezamu i słonecznika do posypania ciasta. Przygotowanie: Z zaczynu drożdżowego i reszty składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ser i przyprawy. Po dodaniu szpinaku krótko podsmażamy. Dwie szklane keksówki smarujemy olejem. Ciasto kroimy na 4 pasy. Na dwa pasy nakładamy nadzienie. Przykrywamy 2 pasami i kroimy na kilka części. Każdą z nich układamy pionowo!!! w keksówce. Smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarenkami sezamu i słonecznika. Pieczemy w temperaturze odpowiedniej dla ciasta drożdżowego do zarumienienia. Najlepiej smakują lekko ciepłe. Smacznego!!!
Komentarze