Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

chleb żytni z żurawiną

Opis wykonania

Chrupiący i zdrowy chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i żurawiną

1. Do zakwasu dodać 1 szklankę letniej wody i szklankę mąki żytniej. Wymieszać i pozostawić na noc.
2. Rano dodać mąkę pszenną, sól, 3 szklanki letniej wody i drożdże (rozpuścić wcześniej w 1/2 szklanki z tych 3-ech).
3. Do ciasta chlebowego dodajemy: słonecznik, żurawinę, siemię lniane, otręby (opcjonalnie orzechy, śliwkę suszoną, otręby pszenne itp.).
4. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
5. Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta do słoiczka na następny chleb a ten włożyć do lodówki.
6. Resztę ciasta włożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem.
7. Ciasto w foremkach pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
8. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 h 30 min przy standardowych "keksówkach".
9. Po upieczeniu można posmarować wierzch chleba zimną wodą.