Chleb żytni na zakwasie z żurawiną
4 porcje
Średnie
Składniki
Chleb żytni na zakwasie z żurawiną
Chleb żytni na zakwasie z żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Do zakwasu dodać 1 szklankę letniej wody i szklankę mąki żytniej. Wymieszać i pozostawić na noc. 2. Rano dodać mąkę pszenną, sól, 3 szklanki letniej wody i drożdże (rozpuścić wcześniej w 1/2 szklanki z tych 3-ech). 3. Do ciasta chlebowego dodajemy: słonecznik, żurawinę, siemię lniane, otręby (opcjonalnie orzechy, śliwkę suszoną, otręby pszenne itp.). 4. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. 5. Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta do słoiczka na następny chleb a ten włożyć do lodówki. 6. Resztę ciasta włożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem. 7. Ciasto w foremkach pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 8. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 h 30 min przy standardowych "keksówkach". 9. Po upieczeniu można posmarować wierzch chleba zimną wodą.
Komentarze