Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiący i zdrowy chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i żurawiną

Składniki

100 g aktywny razowy zakwas chlebowy
4 szklanka woda
1 szklanka mąka żytnia
3 łyżeczka sól
2 dkg drożdże
1 kg mąka pszenna
1/2 szklanka otręby żytnie
1/2 szklanka ziarna słonecznika
1/2 szklanka suszona żurawina
1/2 szklanka siemię lniane
5 g g masło

Opis wykonania

1. Do zakwasu dodać 1 szklankę letniej wody i szklankę mąki żytniej. Wymieszać i pozostawić na noc. 2. Rano dodać mąkę pszenną, sól, 3 szklanki letniej wody i drożdże (rozpuścić wcześniej w 1/2 szklanki z tych 3-ech). 3. Do ciasta chlebowego dodajemy: słonecznik, żurawinę, siemię lniane, otręby (opcjonalnie orzechy, śliwkę suszoną, otręby pszenne itp.). 4. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. 5. Po wyrośnięciu odłożyć garść ciasta do słoiczka na następny chleb a ten włożyć do lodówki. 6. Resztę ciasta włożyć do foremek wysmarowanych uprzednio masłem. 7. Ciasto w foremkach pozostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 8. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 1 h 30 min przy standardowych "keksówkach". 9. Po upieczeniu można posmarować wierzch chleba zimną wodą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych