Chlodnik groszkowo-mietowy, podany z granitą ogórkowo-limonkową
                                            2 porcje
60 min
Łatwe
                    Chłodnik na bazie zmiksowanego groszku, mięty, oraz jogurtu naturalnego, 
może być również podawany w na ciepło.
Idealna na każda porę roku :)
                
                Składniki
2 szklanka Groszek
                                                            10 szt. listki mięty
                                                            400 g jogurt naturalny
                                                            50 ml śmietanka 18%
                                                            1 szt. ząbek czosnku
                                                            1 szt. łodyga rozmarynu
                                                            1 szt. ogórek
                                                            1 szt. limonka
                                                    Chlodnik groszkowo-mietowy, podany z granitą ogórkowo-limonkową
Chlodnik groszkowo-mietowy, podany z granitą ogórkowo-limonkową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Zacznijmy od zrobienia sobie Granity;
ścieramy skórkę z limonki po czym wyciskamy cały sok, następnie kroimy ogórka na kilka mniejszych części po czym wkładamy do blendera,
po czym miksujemy przez około minutę po czym całą naszą zdrową papkę, chowamy do zamrażarki na ok. godzinne.
a przed podaniem wystarczy tylko skruszyć naszą granitę i położyć na górę chłodnika.
jeśli chłodnik ma stać się fajna ciepłą zupką fajnym dodatkiem jest  są chipsy z bobu, 
wystarczy wrzucić bób na głęboki olej na ok 2 min i wtedy do to nam fajną chrupkość w naszym daniu.
Główne nasze zadanie czyli zrobienie chłodnika.
2 szklanki wcześniej umytego groszku wrzucamy do miksera, następnie wrzucamy tam po kolei;
10 listków świeżej mięty, 
dajemy cały duży jogurt naturalny,
50 ml śmietanki słodkiej 18% ,
1 łodyżkę rozmarynu, 
i jeden ząbek czosnku
wszystko miksujemy przez parę minut..
teraz pytanie czy chcemy ją na ciepło bądź na zimno , 
wtedy albo ją na chwilę stawiamy na średni ogień ,
 bądź tak jak w przypadku przepisu ze zdjęcia wstawiamy na chwilę do lodówki.
Wykładając na talerz na górę dajemy naszą granitę skruszoną i gotowe.
Świetny orzeźwiający przepis na upalne dni.
polecam
Wiktoria Witkowska
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze