


Ciasto bananowe z czekoladą to doskonały pomysł na niedzielny podwieczorek albo na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Ten prosty przepis spodoba się niejednemu łasuchowi, a co najlepsze, może go zjeść każdy, gdyż proponowany przepis na ciasto bananowe może być w wersji bezglutenowej oraz fit! Smacznego!
Jajka rozbić i ubić razem z cukrem do uzyskania puszystej piany. Dodaj szczyptę soli, olej oraz rozgniecione banany. Całość wymieszaj.
W drugim naczyniu przesiej mąkę, dodaj kakao, cynamon i sodę oczyszczoną. Powoli dodaj produkty sypkie do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Wylej do prostokątnej foremki (np. keksówki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polewą czekoladową.
Do przygotowania polewy czekoladowej w rondelku należy roztopić masło, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać całość aż do całkowitego roztopienia. Gorącą polewę można przelać na ciasto.