Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto bananowe z czekoladą to doskonały pomysł na niedzielny podwieczorek albo na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Ten prosty przepis spodoba się niejednemu łasuchowi, a co najlepsze, może go zjeść każdy, gdyż proponowany przepis na ciasto bananowe może być w wersji bezglutenowej oraz fit! Smacznego!

Składniki

250 g mąki Szymanowskiej albo uniwersalnej bezglutenowej
2 jajka
4 dojrzałe banany
2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek kakao
120 g cukru brązowego (można zamienić na ksylitom)
½ szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli dla smaku
Polewa czekoladowa:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
¼ masła

Opis wykonania

Jajka rozbić i ubić razem z cukrem do uzyskania puszystej piany. Dodaj szczyptę soli, olej oraz rozgniecione banany. Całość wymieszaj.

W drugim naczyniu przesiej mąkę, dodaj kakao, cynamon i sodę oczyszczoną. Powoli dodaj produkty sypkie do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw. 

Bosh Logo
Bosh

Wylej do prostokątnej foremki (np. keksówki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polewą czekoladową.

Do przygotowania polewy czekoladowej w rondelku należy roztopić masło, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać całość aż do całkowitego roztopienia. Gorącą polewę można przelać na ciasto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Ciasto bananowe robiłam wiele razy, nigdy nie dodałam kakao, a w ten sposób smakuje jeszcze lepiej.