Omlet z kukurydzą i mintajem
4 porcje
30 min
Średnie
Świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale i na piątkowy obiad. Jaja i ryby są bardzo zdrowe :)
Składniki
3 szt. jajka
1 szt. filet z mintaja
2 szczypta przyprawa do ryb
1 łyżka natka zielonej pietruszki
2 łyżka kukurydza konserwowa
3 łyżka mąka pszenna
2 łyżka mleko
4 łyżka bułka tarta
1 szczypta sól
4 łyżka olej
1 łyżka keczup
1 łyżka majonez
Omlet z kukurydzą i mintajem
Omlet z kukurydzą i mintajem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet z mintaja przekrawamy na pół posypujemy przyprawą do ryby. Obtaczamy w mące, jednym rozmąconym jaju z łyżką mleka i bułce tartej. Smażymy. 2 jajka roztrzepujemy z łyżką mleka i 2 łyżkami bułki tartej, odrobinę solimy i dosypujemy szczyptę siekanej natki pietruszki. Wlewamy na patelnię z rozgrzanym olejem i posypujemy kukurydzą. Wszystko przykrywamy pokrywką i smażymy na bardzo malutkim ogniu, do momentu, aż jaja z będą idealnie ścięte z wierzchu. Omlet wykładamy na talerz spodem do góry, smarujemy keczupem na to kładziemy naszą rybę i zawijamy. Wierzch możemy polać majonezem.
Komentarze