Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Autorski przepis sprawdził się wyśmienicie jako urodzinowe lekkie

Składniki

4 szt. jajka
1/4 szklanka cukier
2/3 szklanka mąka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. jogurt bananaowy 400g
6 łyżeczka żelatyna w proszku
200 ml śmietanka 30%
6 szt. banan
1/2 szt. sok z cytryny
1 szt. polewa czekoladowa

Opis wykonania

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części. Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 100 ml) lub jeżeli używamy galaretek - w ok. 200 ml wody. Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 4 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 2 w kostkę. W jednym naczyniu ubić śmietankę 30% lub "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt z ewentualnym dodatkiem cukru. Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać lekko tężejącą żelatynę/ galaretkę i zmniejszając obroty miksera dodać ubitą śmietankę. Przełożenie biszkoptów: biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu -
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Czekoladowa polewa najlepsza;) mniam