Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
9 porcje
90 min
Łatwe
Słodycz bananów zrównoważona nutą gorzkiej czekolady i delikatnym kremem jogurtowym. Autorski przepis sprawdził się wyśmienicie jako urodzinowe lekkie
Składniki
4 szt. jajka
1/4 szklanka cukier
2/3 szklanka mąka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt. jogurt bananaowy 400g
6 łyżeczka żelatyna w proszku
200 ml śmietanka 30%
6 szt. banan
1/2 szt. sok z cytryny
1 szt. polewa czekoladowa
Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 100 ml) lub jeżeli używamy galaretek - w ok. 200 ml wody. Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru.
4 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 2 w kostkę.
W jednym naczyniu ubić śmietankę 30% lub "śnieżkę" z 200 ml schłodzonego mleka, a w drugim lekko ubić jogurt z ewentualnym dodatkiem cukru. Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać lekko tężejącą żelatynę/ galaretkę i zmniejszając obroty miksera dodać ubitą śmietankę.
Przełożenie biszkoptów:
biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu -
Komentarze