Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przeróżne ciasta i ciasteczka są nieodłączną częścią kulinarnego świata. Gdy jednak znudzą nam się klasyczne przepisy, warto spróbować czegoś nowego. Ciasto z makiem i kokosem tworzy ciekawą kompozycję smaków, która na pewno podbije podniebienie każdego fana słodkości. Poznajmy przepis na pyszne ciasto makowo-kokosowe!

Składniki

Ciasto makowe:
8 szt. białek
1 szczypta soli
3/4 szklanka cukru
10 dkg margaryny
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanka maku suchego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
2 szklanka mleka
3/4 szklanka cukru
3 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanka wiórek kokosowych
1 szt. żółtka
25 dkg margaryny

Opis wykonania

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wlewamy wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy.

Odstawiamy do wystudzenia.

Jedną szklankę mleka gotujemy na rozgrzanej płycie grzewczej z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe.

Następnie wlewamy całość do gotującego się mleka, chwilę podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę, równocześnie dodając po łyżce zimnej masy kokosowej. Wiórki kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.

Na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem i rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową.

Ciasto podajemy obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Kokos uwielbiam w każdej postaci, w tym zestawieniu fajnie współgra z makiem.