Ciasto makowo-kokosowe
9 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ciasto makowo-kokosowe
Ciasto makowo-kokosowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy wystudzoną margarynę i suchy mak, delikatnie mieszamy.
Odstawiamy do wystudzenia.
Jedną szklankę mleka gotujemy na rozgrzanej płycie grzewczej z cukrem, w drugiej mieszamy mąkę, żółtko i wiórki kokosowe.
Następnie wlewamy całość do gotującego się mleka, chwilę podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę, równocześnie dodając po łyżce zimnej masy kokosowej. Wiórki kokosowe do posypania ciasta prażymy na suchej patelni.
Na ciasto makowe wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy drugim ciastem i rozsmarowujemy pozostałą masę kokosową.
Ciasto podajemy obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze