Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mega extra śniadanie dla entuzjastów dobrego jedzenia.

Składniki

350 g Przesiana mąka
100 g Roztopione i wystudzone masło
30 kg Drożdże
4 szt. Jajka
6 łyżka Mleko
2 łyżka Brązowy cukier
1 łyżka Miód spadziowy
13 szczypta Mielone migdały
O,5 łyżeczka Sól

Opis wykonania

Robimy zaczyn: drożdże, mleko, cukier, miód, jajka trzepiemy kilka chwil. Przesianą mąkę z dodatkiem soli zalewamy gotowym zaczynem. Wyrabiamy wszystko mikserem 3 minuty. Następnie wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy kolejne 3 minuty do uzyskania lściącego, pięknego ciasta. W razie potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto zbyt bardzo się klei. Powinno być bardzo elastyczne. Lepimy kule i odstawiamy na 1-1,5h pod przykrycie w ciepłe miejsce. Po tym czasie znowu wyrabiamy mikserem 3 minuty i odstawiamy na 30-40 minut. Gotowe ciasto rolujemy na kształt walka. Kroimy na 17 równych kawałków. Lepimy 13 dużych i 13 małych kulek. W dużej kulce z ciasta robimy palcem dziurkę i przyklejamy małą kulkę. Wkładamy brioszki do wysmarowanych masłem oraz posypanych mielonymi migdałami foremek i smarujemy je żółtkiem rozcieńczonym kroplą wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczenie: góra-dół /190 stopni /15-20 minut. Pyszne zarówno do słonych jak i słodkich dodatków. Yummy !!! <3

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych