Przetwory owocowe i warzywne – kompleksowy poradnik
Przetwarzanie owoców i warzyw to sztuka znana od wieków. Dzięki tej tradycji możemy cieszyć się smakiem letnich produktów przez cały rok, a także zaoferować swoim bliskim coś domowego, przygotowanego z sercem i – znacznie zdrowszego niż wiele sklepowych odpowiedników. Przygotowanie przetworów domowych przy odrobinie wiedzy wcale nie jest takie trudne. Przekonaj się jakie to satysfakcjonujące zajęcie!
W babcinych spiżarniach i piwnicach półki często uginały się pod ciężarem słoików. Szkło wypełnione po brzegi owocami i warzywami wielu osobom kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Popularność przetworów ponownie wzrasta. I bardzo dobrze, ponieważ domowe przetwory to doskonały sposób na...
Przetwory warzywne
Warzywa to prawdziwe skarby natury, których dostępność (w najlepszej jakości) jest ograniczona najczęściej do wiosny, lata i wczesnej jesieni. Jeśli jednak przygotujesz przetwory warzywne, dostarczą Ci witamin i minerałów przez cały rok. Przetwory wykonaj z własnych upraw lub kup je z pewnego miejsca, gdy trwa sezon na określone warzywa – wtedy będą najbardziej wartościowe i pełne smaku.
Warzywa to podstawa naszej codziennej diety ze względu na zawartość wielu cennych składników - witamin, minerałów czy błonnika. Niestety tylko w sezonie letnim dostęp do świeżych i smacznych warzyw jest tak prosty. Zimą zmniejsza się dostępność świeżych warzyw, a przez...
Kiszenie jest jedną z najstarszych metod przedłużenia przydatności produktów spożywczych oraz zabezpieczenia ich przed zepsuciem. Fermentowanie przez wieki było sztuką, a wiedzę o nim przekazywano z pokolenia na pokolenie. Dobrze, że kiszonki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach –...
Warzywa konserwowe to dla wielu z nas prawdziwy przysmak. Szczególnie te przetwory, które przygotowujemy samodzielnie z sezonowych warzyw, najlepiej tych zebranych z własnego ogródka, stanowić mogą najcenniejszy skarb ukryty w naszej spiżarni. Ogórki konserwowe, papryka czy pieczarki to obowiązkowe pozycje...
Przetwory z ogórków
Ogórki to prawdziwy hit wśród warzywnych przetworów, a ich popularność wynika z ich uniwersalności. Możesz je przygotować na wiele sposobów: jako ogórki kiszone, małosolne czy konserwowe. Każdy rodzaj ma swoje wyjątkowe walory smakowe, a ich obróbka nie wymaga specjalnych umiejętności.
Warto wykorzystać czas, gdy sezon ogórkowy jest w pełni i przygotować kiszone ogórki , których smakiem będziemy mogli delektować się przez cały rok. Idealnie przygotowane kiszone ogórki są twarde i chrupiące .Często jednak te domowe stają się miękkie i puste...
Ogórki małosolne to jedne z najprostszych przetworów, które można przygotować w domowym zaciszu. Charakteryzują się krótkim czasem kiszenia oraz delikatnym, świeżym smakiem, który doskonale uzupełnia letnie posiłki. Choć wiele osób może obawiać się przygotowywania domowych przetworów, ogórki małosolne nie wymagają...
Ogórki to jedno z najbardziej wdzięcznych warzyw do przetworów, dlatego mam dla Was mistrzowski przepis na ogórki małosolne.
Pyszne, chrupiące ogórki konserwowe według sprawdzonego i prostego przepisu, w lekkiej octowej zalewie. Wybierz młode egzemplarze z jasnym końcem – są najsmaczniejsze – dodaj marchewkę, czosnek, chrzan oraz przyprawy i przekonaj się jak proste jest przygotowanie pysznych domowych ogórków w...
Są również doskonałym sposobem na zamknięcie słońca i lata w słoiku. Ogórki z zalewy to nie tylko alternatywa dla obiadowej surówki, ale także świetna przekąska na grilla, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Zalewa octowa Można powiedzieć, że jest to najprostsza...
Przetwory z pomidorów
Pomidory doskonale nadają się na przetwory. Przygotujesz z nich pyszne sosy, koncentraty czy ketchup. Niektóre odmiany są idealne do konserwowania w całości, inne świetnie sprawdzają się w postaci passaty. Warto wspomnieć, że przetwory z pomidorów zawierają cenny likopen, który nie zanika nawet przy obróbce termicznej.
Przetwory to najlepszy sposób, by móc cieszyć się pełnią smaku pomidorów nawet zimą. Dla wielu to smak lata zamknięty w słoiku i ciężko się z tym nie zgodzić. Poza sezonem pomidory, dostępne w sklepach i na straganach, nie mają tak...
Przetwory z dyni
Dynia to nie tylko symbol Halloween. Z dyni można przygotować przepyszne przetwory, takie jak dżemy, konfitury czy chutney.
Jesienią półki uginają się od świeżych, kolorowych dyń. Warto wiedzieć, że to warzywo jest nie tylko ładne, ale również możemy bardzo wszechstronnie wykorzystać je w kuchni. Co można zrobić z dyni? Dowiedz się z naszego poradnika! Słodkie i wytrawne dania...
Dynia marynowana w occie to zamknięte w słoiku wspomnienie złotej jesieni. Możemy wrócić do tych ciepłych, wrześniowych chwil nawet gdy za oknem temperatura będzie ujemna. Wystarczy otworzyć słoik z marynowaną dynią i przyrządzić z niej pyszny, rozgrzewający posiłek.
Marynowany dodatek do obiadu lub sałatki.
Przetwory z cukinii
Cukinia to wszechstronne warzywo, które doskonale sprawdzi się w formie marynowanej czy jako składnik sałatek na zimę. Cukinia jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały, warto więc mieć pod ręką słoik z tym warzywem – wykorzystasz ją do obiadu, na kolację czy jako przekąskę.
Najwyższy czas uzupełnić spiżarnie zapasami na zimę. Teraz jest najlepszy moment na przygotowywanie zimowych przetworów. Poza tradycyjnymi owocowymi dżemami polecam sałatki z warzyw w zalewie. W słoiku zamykam cukinię w towarzystwie kolorowej papryki, cebuli, marchewki.
Przetwory owocowe
Owoce to nie tylko przysmak, ale też bomba witaminowa, którą możemy cieszyć się przez cały rok dzięki przetworom takim jak dżem, konfitura, powidło czy marmolada. Owoce zawierają przeciwutleniacze, które wspomagają nasze zdrowie i pomagają w walce z wolnymi rodnikami.
Pewnie czytacie ten artykuł na wakacjach, na plaży albo w innych równie przyjemnych i ciepłych warunkach. I nikt z Was nawet nie myśli o zimie. Ale przyznajmy się – kto z nas podczas zimowych miesięcy nie przeklinał siebie choć raz...
Przetwory owocowe, takie jak dżem, powidła czy konfitury, to ważny element domowej kuchni. Bardzo często wyglądają one podobnie i nie do końca wiemy, jak odróżnić rodzaje takich przetworów. Czym zatem różni się dżem od konfitury? Co powoduje, że zamknięte w...
Przetwory ze śliwek
Śliwki są idealne na przetwory. Można z nich przygotować tradycyjne powidła, ale też dżemy czy kompoty. Takie przetwory ze śliwek idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, kanapek, czy nawet – co wcale nie jest takie oczywiste – do mięs.
Przetwory to doskonały sposób, by cieszyć się smakiem owoców sezonowych przez cały rok. Wbrew pozorom są łatwiejsze do zrobienia niż większości się wydaje. By gotowe weki miały wyjątkowy smak należy pamiętać o kilku kwestiach, które pozwolą wydobyć cały aromat i...
W Polsce są to owoce popularne co najmniej od XII wieku, ponieważ właśnie z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki na ich temat. Nie powinno też dziwić, że najpopularniejsze odmiany zostały sprowadzone z Węgier. Natomiast najstarsze informacje o śliwkach na świecie...
Powidła to doskonały dodatek do słodkich wypieków. A te najlepiej smakują w chłodne, jesienne wieczory! Wypróbuj powidła śliwkowe i ciesz się wspaniałym smakiem śliwek o każdej porze roku.
Przetwory z malin, truskawek i innych jagód
Maliny, truskawki, jagody czy borówki to kwintesencja lata. Nic dziwnego, że w okresie, kiedy za oknem trzaska mróz, mamy ochotę po nie sięgnąć. Choć o świeże owoce ciężko w tym okresie, to słodycz i aromat jagód doskonale zachowują się w formie dżemów i innych przetworów. Jak je przygotować? Przeczytaj!
Lato to dobry czas dla wszystkich smakoszy sezonowych produktów. To wtedy trwa prawdziwy wysyp owoców leśnych, z których możesz przygotować wiele potraw, przetworów, oraz jeść je na surowo. Najpopularniejsze przysmaki z lasu to: jagody, borówki, jeżyny, poziomki i maliny. Owoce...
Przetwory z jabłek i gruszek
Jabłka i gruszki to jedne z najpowszechniejszych owoców. Choć uwielbiamy je jeść na świeżo, warto przygotować z nich musy, dżemy czy konfitury. Takie słoiczki pełne smaku uratują nas, gdy najdzie nas ochota na ciasto, słodki deser czy naleśniki. Przetwory z jabłek i gruszek z powodzeniem dodasz też do owsianki czy zimowej herbaty.
Gruszki to przepyszne i słodkie owoce, na które sezon trwa od lipca do końca. Słodki i delikatny miąższ owoców ma wielu zwolenników. Gruszki z łatwością można przechowywać i przetwarzać. Przetwory z gruszek umożliwią zróżnicowanie i urozmaicenie diety. Tym bardziej, że...
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców, które dostępne są przez większą część roku. Jednak, kiedy zbliża się sezon jesiennych zbiorów, warto wykorzystać świeże, polskie owoce i przygotować przetwory z jabłek do słoików. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem przez...
Orzeźwiają latem i przypominają jego smak zimą. Przetwory z owoców egzotycznych to nie tylko powiew tropików zamknięty w słoiku, ale też źródło witamin, flawonidów i nie lada łakocie, urozmaicające nasze menu o każdej porze roku. Przetwory z owoców – dlaczego...
Wiesz już jakie przetwory owocowe i warzywne chcesz przygotować? Zwróć uwagę na wybór odpowiednich słoików na przetwory. Najlepsze są te z grubego szkła i z metalową pokrywką, które dobrze się uszczelniają. Pamiętaj też o pasteryzacji, by Twoje przetwory były nie tylko pyszne, ale i trwałe. Dzięki temu będziesz cieszyć się smakiem lata przez cały rok!
Przetwory najlepiej robić wtedy, kiedy dojrzewają owoce i warzywa - pierwsze zrobisz już w maju, a ostatnie nawet w październiku. Takie domowe wyroby zawierają najwięcej witamin i mikroelementów oraz są najsmaczniejsze. Wykorzystuj więc rodzime produkty – truskawki, maliny, jagody, jabłka,...
Gotujecie szybki obiad i chcecie użyć na przystawkę ogóreczki, które latem zaczęliście kisić w domowym zaciszu? Stanęło Wam na drodze solidnie zapieczone wieczko od słoika? Mocno zakręcony słoik potrafi utrudnić i opóźnić przygotowywanie wielu posiłków. Siłowanie się ze słoikiem nie...