Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście
6 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Na ciepło, na zimno, ale zawsze z cukrem pudrem. Owoce w cieśnie naleśnikowym to smak dzieciństwa, do którego zawsze wraca się z uśmiechem na ustach.
Składniki
150 g mąki
2 jajka
250 ml śmietany 18%
50 ml oliwy
20 ml spirytusu (opcjonalne)
2 łyżki cukru
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
301.8 kcal
Tłuszcz
17.9 g
Węglowodany
23.6 g
Błonnik
6.1 g
Białko
0.6 g
Sól
0.1 g
Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście
Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, oliwę oraz mąkę.
Białka ubijamy z odrobiną soli i łączymy z ciastem.
Porada
Mąkę i śmietanę – wygodnie i szybko zważysz bezpośrednio w misie robota kuchennego OptiMUM.
Wszystkie te czynności można wykonać w robocie kuchennym.
Do ciasta można też dodać 20 ml spirytusu.
W tak przygotowanym cieście możemy panierować jabłka, gruszki, ananasa.
Smażymy na tłuszczu na złoty kolor.
Komentarze