Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście
![Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście](https://akademiasmaku.pl/storage/7231/conversions/ciasto-nalesnikowe-do-owocow-w-ciescie-4399-single.webp)
6 porcje
30 min
Łatwe
Na ciepło, na zimno, ale zawsze z cukrem pudrem. Owoce w cieśnie naleśnikowym to smak dzieciństwa, do którego zawsze wraca się z uśmiechem na ustach.
Składniki
150 g mąki
2 jajka
250 ml śmietany 18%
50 ml oliwy
20 ml spirytusu (opcjonalne)
2 łyżki cukru
Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście
Ciasto naleśnikowe do owoców w cieście
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, oliwę oraz mąkę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8295/conversions/xOXmlY5tNQXaY0-thumb.webp)
Białka ubijamy z odrobiną soli i łączymy z ciastem.
Porada
Mąkę i śmietanę – wygodnie i szybko zważysz bezpośrednio w misie robota kuchennego OptiMUM.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Wszystkie te czynności można wykonać w robocie kuchennym.
Do ciasta można też dodać 20 ml spirytusu.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8296/conversions/seegQ9dRfiAduu-thumb.webp)
W tak przygotowanym cieście możemy panierować jabłka, gruszki, ananasa.
Smażymy na tłuszczu na złoty kolor.
Komentarze