Ciasto orzechowe
4 porcje
Średnie
Ciasto z orzechami laskowymi i rumem.
Składniki
forma sprężynowa o średnicy 24 cm
175 g margaryny
175 g cukru
jajka
100 ml mleka
30 ml rumu
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g orzechów laskowych, dobrze zmielonych
1 szczypta soli
margaryna do formy
Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dobrze utrzeć cukier z margaryną. Podczas ucierania dodawać po trochu jajka i następnie ubić na puszystą pianę. Dodać rum i mleko. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać z orzechami laskowymi do przygotowanej właśnie masy. Dodać soli. Ciasto włożyć do nasmarowanej tortownicy. Piec w podany sposób.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C mikrofalówka 90 W, 35-45 minut.
Wariant: Zamiast orzechów laskowych można również dodać migdały lub orzechy włoskie.
Wskazówka: Ciasto będzie szczególnie soczyste, jeżeli skropi się je sokiem pomarańczowym lub rumem.
Komentarze