Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z orzechami laskowymi i rumem.

Składniki

forma sprężynowa o średnicy 24 cm
175 g margaryny
175 g cukru
jajka
100 ml mleka
30 ml rumu
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g orzechów laskowych, dobrze zmielonych
1 szczypta soli
margaryna do formy

Opis wykonania

Dobrze utrzeć cukier z margaryną. Podczas ucierania dodawać po trochu jajka i następnie ubić na puszystą pianę. Dodać rum i mleko. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać z orzechami laskowymi do przygotowanej właśnie masy. Dodać soli. Ciasto włożyć do nasmarowanej tortownicy. Piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C mikrofalówka 90 W, 35-45 minut. Wariant: Zamiast orzechów laskowych można również dodać migdały lub orzechy włoskie. Wskazówka: Ciasto będzie szczególnie soczyste, jeżeli skropi się je sokiem pomarańczowym lub rumem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie przełożone kremem zrobionym z serka philadelfia i mascarpone!