Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Różyczki drożdżowe - pięknie wyglądają, super smakują ! Idealne na śniadanie jak i na podwieczorek. Do kawy lub kubka ciepłego mleka . Polecam !

Składniki

500 g mąka pszenna
30 g świeże drożdże
250 ml mleko
1 szt. jajko
75 ml olej
1 szczypta sól
1 szt. cukier waniliowy

Opis wykonania

Przygotowanie rozczynu : Pokruszone drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Następnie wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy zwarte, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je na blat i ponownie zagniatamy, po czym rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy okręgi. Bierzemy 1 okrąg, połowę smarujemy roztopionym masłem, nakładamy 2 okrąg, ponownie smarujemy masłem i nakładamy 3 okrąg. Zwijamy, kroimy na dwie części. Powstaje nam różyczka :) Uformowane różyczki układamy na blaszce, po czym odkładamy je w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie każdą różyczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na około 30 minut. Upieczone różyczki pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych