Ciasto orzechowe na jaglanym spodzie
9 porcje
60 min
Średnie
Ciasto orzechowo czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich na spodnie z kaszy jaglanej o waniliowym smaku.
Składniki
200 g Kasza jaglana
3 szt. Jajka
3 łyżka Ksylitol
2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
2 szt. Jogurt grecki
1 szt. Gorzka czekolada
2 łyżka Masło orzechowe
1 garść Orzechy włoskie
Ciasto orzechowe na jaglanym spodzie
Ciasto orzechowe na jaglanym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kasze jaglana gotujemy na mleku do miekkości. Gdy ostygnie blendujemy z 3 całymi jajkami, 2 łyżkami ksylitolu i 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego. Przelewamy do formy (blaszka o średnicy 30cm wyłozona papierem do pieczenia). Pieczemy 40min w 160stopniach. Góra ciasta to połączenie 2 jogurtów greckich, czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kapieli wodnej), 1 łyżki ksylitolu, 2 łyżek masła orzechowego. Wszystko wylewamy na ostygniętu spód i posypujemy orzechami włoskimi. Na 3 h do lodówki i gotowe. Smacznego :)
Komentarze