Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
4 porcje
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Plasterki pieczonych ziemniaków przełożone sosem orzechowym z marchewką i kapustą pekińską.
Składniki
Składniki na sałatę
4 szt. duże ziemniaki
cebula dynka
2 szt. liście kapusty pekińskiej
1 szt. średnia marchew
orzeszki ziemne bez soli
2 łyżka posiekana świeża kolendra
2 łyżka olej rzepakowy
sól, pieprz
Składniki na sos orzechowy
3 łyżka masło orzechowe
2 łyżeczka sos sojowy
czosnek
3 łyżeczka cukier trzcinowy
Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować.
Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 - 8 sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom. Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.
Komentarze