Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym

Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Plasterki pieczonych ziemniaków przełożone sosem orzechowym z marchewką i kapustą pekińską.

Składniki

Składniki na sałatę
4 szt. duże ziemniaki
cebula dynka
2 szt. liście kapusty pekińskiej
1 szt. średnia marchew
orzeszki ziemne bez soli
2 łyżka posiekana świeża kolendra
2 łyżka olej rzepakowy
sól, pieprz
Składniki na sos orzechowy
3 łyżka masło orzechowe
2 łyżeczka sos sojowy
czosnek
3 łyżeczka cukier trzcinowy

Opis wykonania

Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC. Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować. Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 - 8 sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom. Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych