Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ciasto z kaszki orkiszowej z ziarnami kakaowca i figą

Ciasto z kaszki orkiszowej z ziarnami kakaowca i figą
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kolejne z moich ulubionych ciast, szybkie i na bazie kaszki orkiszowej. Uwielbiam takie rozwiązania nawet na śniadanie.

Składniki

1 szklanka kaszka orkiszowa
1 garść ziarna kakaowca surowe
0,5 szklanka cukier trzcinowy nierafinowany
400 g jogurt naturalny
1 szt. jajko
3 szt. figi kandyzowane

Opis wykonania

Ziarna kaowca prażymy na patelni. Ostudzone obieramy z łupinek i kruszymy. W misce umieszczamy kaszkę, cukier, jogurt i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i nakładamy pocięte kandyzowane figi z odrobiną syropu. Całe ciasto posypujemy pokruszonymi ziarnami kakaowca. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 40 minut. Polecam użycie fig kandyzowanych w syropie (ze słoiczka) lub wymieszanie fig z łyżką miodu.
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych