Cordon bleu soup
4 porcje
Średnie
Aksamitna zupa z kurczaka i sera pleśniowego, podana ze złotymi grzankami i odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki
3 szklanka bulion drobiowy
1/2 szt. filet z kurczaka
1 szklanka mleko
100 g ser lazur
2-3 szt. ziemniaki
1 szt. czosnek
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
2-3 łyżeczka oliwa
1 garść grzanki
Cordon bleu soup
Cordon bleu soup
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet gotujemy w bulionie. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki.
Do bulionu wrzucamy 2 małe ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajemy mleko,masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka oraz ziemniaki rozdrabniamy blenderem z odrobiną bulionu, a następnie dodajemy do zupy. Dodajemy także pokrojony w kostkę ser. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze