Cynamonowe bułeczki
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Znaleziony kiedyś przeze mnie i wypróbowany przepis na cynamonowe bułeczki ala Cinnabon.
Składniki
1/2 l mleko
350 g masło
250 g cukier
1 łyżka sól
2 łyżeczka kardamon
750 g mąka pszenna
50 g drożdże
5 łyżka cynamon
lukier
Cynamonowe bułeczki
Cynamonowe bułeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1) Roztapiamy i studzimy 150g masła. Dodajemy do niego świeże drożdże i letnie mleko.
2) Wsypujemy do tego mąkę, sól, 100g cukru i kardamon.
3) Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto na gładko.
4) Zostawiamy ciasto na noc w lodówce.
5) Po wyjęciu z lodówki dzielimy je na pół.
6) Wałkujemy ciasto na prostokąt.
7) Smarujemy rozwałkowane ciasto 200g masła i posypujemy cynamonem i pozostałym cukrem.
8) Składamy i rolujemy ciasto, tak, by pokroić je na 2-3cm ruloniki.
9) Pieczemy bułeczki około godzinę w 220 stopniach.
10) Po wyjęciu i ostudzeniu, dekorujemy bułeczki lukrem :)
Mniam! :)
Komentarze