Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znaleziony kiedyś przeze mnie i wypróbowany przepis na cynamonowe bułeczki ala Cinnabon.

Składniki

1/2 l mleko
350 g masło
250 g cukier
1 łyżka sól
2 łyżeczka kardamon
750 g mąka pszenna
50 g drożdże
5 łyżka cynamon
lukier

Opis wykonania

1) Roztapiamy i studzimy 150g masła. Dodajemy do niego świeże drożdże i letnie mleko. 2) Wsypujemy do tego mąkę, sól, 100g cukru i kardamon. 3) Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto na gładko. 4) Zostawiamy ciasto na noc w lodówce. 5) Po wyjęciu z lodówki dzielimy je na pół. 6) Wałkujemy ciasto na prostokąt. 7) Smarujemy rozwałkowane ciasto 200g masła i posypujemy cynamonem i pozostałym cukrem. 8) Składamy i rolujemy ciasto, tak, by pokroić je na 2-3cm ruloniki. 9) Pieczemy bułeczki około godzinę w 220 stopniach. 10) Po wyjęciu i ostudzeniu, dekorujemy bułeczki lukrem :) Mniam! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych