Czwartek w sielskich rytmach Mexico!
2 porcje
20 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 1)
Jak powszechnie wiadomo czwarteczek to już taki mały piątunio. Dlatego na ten dzień proponuję meksykańską śniadaniową sjestę.
Składniki
1 szklanka mąka zbożowa (żytnia)
80 ml gorąca woda
1 łyżka olej
3 szczypta sól
2 szt. jajko
1 łyżeczka ocet winny
6 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. awokado
1/2 szt. limonka
1 szczypta chili w proszku
Czwartek w sielskich rytmach Mexico!
Czwartek w sielskich rytmach Mexico!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Przygotowujemy domową tortille. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto ok 5 minut. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wałkujemy placki o grubości ok 1-2 cm. Smażymy je na suchej patelni po 30-40 sekund z każdej strony.
2. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
3. W małym rondelku zagotowujemy wodę z solą i octem. Rozbijamy jajka do środka, tak aby wlały się do gotującej wody. Delikatnie obracamy je silikonową łopatką. Aby białko utworzyło otoczkę dla żółtka.
4. Do miseczki dodajemy miąższ z awokado, sok z limonki, sól i chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak aby powstała gładka masa.
5. Na talerzu układamy tortille z masą z awokado. Ostrożnie układamy jajka i dekorujemy pomidorkami. Smacznego!
Komentarze