Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jak powszechnie wiadomo czwarteczek to już taki mały piątunio. Dlatego na ten dzień proponuję meksykańską śniadaniową sjestę.

Składniki

1 szklanka mąka zbożowa (żytnia)
80 ml gorąca woda
1 łyżka olej
3 szczypta sól
2 szt. jajko
1 łyżeczka ocet winny
6 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. awokado
1/2 szt. limonka
1 szczypta chili w proszku

Opis wykonania

1. Przygotowujemy domową tortille. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Następnie dodajemy olej i zagniatamy ciasto ok 5 minut. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wałkujemy placki o grubości ok 1-2 cm. Smażymy je na suchej patelni po 30-40 sekund z każdej strony. 2. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. 3. W małym rondelku zagotowujemy wodę z solą i octem. Rozbijamy jajka do środka, tak aby wlały się do gotującej wody. Delikatnie obracamy je silikonową łopatką. Aby białko utworzyło otoczkę dla żółtka. 4. Do miseczki dodajemy miąższ z awokado, sok z limonki, sól i chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tak aby powstała gładka masa. 5. Na talerzu układamy tortille z masą z awokado. Ostrożnie układamy jajka i dekorujemy pomidorkami. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych