Deser z mchu i paproci z truskawkami
3 porcje
70 min
Średnie
Pyszny deser z ciastem na bazie szpinaku z jogurtem i truskawkami
Składniki
200 dkg szpinak mrożony
2 szt. jajka
1 szklanka mąka
1/2 szklanka olej
1/2 szt. ksylitol
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. jogurt naturalny duży
1/2 łyżka ksylitol
1 łyżeczka żelatyna
1/2 kg truskawki
1 szt. galaretka truskawkowa
Deser z mchu i paproci z truskawkami
Deser z mchu i paproci z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie ciasta
Szpinak rozmrażamy i dobrze odciskamy z wody.
Jajka miksujemy z cukrem,powoli wlewamy olej miksując dalej.
Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu szpinak dobrze odsączony.
Wlewamy do małej tortownicy o średnicy 23 cm i pieczemy w 180
stopniach około 60 minut.Sprawdzając patyczkiem.
Gdy ciasto wystygnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
potrzebną ilość wykorzystujemy do deseru a resztę można zamrozić i
wykorzystać
według naszej fantazji.
Do jogurtu dodajemy ksylitol, miksujemy dodając żelatynę
rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
Truskawki miksujemy blenderem.Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki
gorącej wody.
Studzimy i dodajemy do truskawek.
Ułożenie deseru w pucharkach
ciasto szpinakowe
masa jogurtowa
ciasto szpinakowe
masa truskawkowa
ciasto szpinakowe
Smacznego.
Komentarze