Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Bułki z dodatkiem aktywnego węgla. Węgiel nie nadaje się tylko do leczenia. W pieczywie jest bezzapachowy i bezsmakowy. Nadaje jedynie barwę.

Składniki

330 g mąka pszenna
4 łyżka masło klarowane
200 ml mleko
1 łyżeczka suche drożdże
2 łyżka miód
sól
pieprz
sezam
3 g węgiel aktywny w proszku

Opis wykonania

Masło klarowane podgrzewamy. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokruszony węgiel. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, drożdże i ponownie mieszamy. Do mąki dolewamy ciepłe, ale niegorące mleko. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe i zacienione miejsce na ok. 40 minut. Po 40 minutach ciasto chwile ugniatamy i lepimy z nich bułeczki (u mnie kształt rogali). Posypujemy sezamem. Bułki układamy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 30 minut ponownie. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych