Bułki z czarnym węglem
4 porcje
60 min
Średnie
Bułki z dodatkiem aktywnego węgla. Węgiel nie nadaje się tylko do leczenia. W pieczywie jest bezzapachowy i bezsmakowy. Nadaje jedynie barwę.
Składniki
330 g mąka pszenna
4 łyżka masło klarowane
200 ml mleko
1 łyżeczka suche drożdże
2 łyżka miód
sól
pieprz
sezam
3 g węgiel aktywny w proszku
Bułki z czarnym węglem
Bułki z czarnym węglem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło klarowane podgrzewamy. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokruszony węgiel. Mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, drożdże i ponownie mieszamy. Do mąki dolewamy ciepłe, ale niegorące mleko. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe i zacienione miejsce na ok. 40 minut. Po 40 minutach ciasto chwile ugniatamy i lepimy z nich bułeczki (u mnie kształt rogali). Posypujemy sezamem. Bułki układamy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 30 minut ponownie. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Komentarze