Domowa garam masala
4 porcje
Średnie
3 (Ilość ocen: 1)
Mieszanka zmielonych przypraw słodkich, charakterystyczna dla kuchni wedyjskiej.
Składniki
liście laurowe
4 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
23.5 kcal
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
3.2 g
Błonnik
0.7 g
Białko
2.6 g
Sól
4.1 g
Domowa garam masala
Domowa garam masala
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na suchej patelni i małym ogniu prażymy przez około 5-7 minut przyprawy w całości.
- Przesypujemy je do młynka do kawy lub moździerza.
- Dodajemy przyprawy w proszku i całość mielemy lub ucieramy.
- Przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Komentarze