Kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska to pojęcie bardzo szerokie. Łączy w sobie tradycje z najróżniejszych regionów, narodów i wyznań. Jeden z jej „odłamów” stanowi kuchnia hinduska, czyli kuchnia wyznawców hinduizmu. Hinduskie jedzenie...
Czytaj więcej
Kuchnia indyjska to pojęcie bardzo szerokie. Łączy w sobie tradycje z najróżniejszych regionów, narodów i wyznań. Jeden z jej „odłamów” stanowi kuchnia hinduska, czyli kuchnia wyznawców hinduizmu. Hinduskie jedzenie powstaje z zachowaniem odpowiednich zasad wynikających z religii, ale jego przygotowanie pozwala na eksperymentowanie i poszukiwanie nowych smaków.
Kuchnia indyjska – najpopularniejsze dania
Do najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej należą:
-
dal – czyli zupa z soczewicy,
-
butter chicken – kurczak w kremowym sosie na bazie pomidorów, masła i śmietanki,
-
a także pakora – kawałki warzyw zanurzone w cieście z besanu i smażone w głębokim oleju.
Dodatki stanowią drożdżowy, płaski chlebek naan oraz lassi – napój na bazie jogurtu, wody i przypraw, może być słony lub owocowy (np. mango lassi). Kuchnię indyjską cechują również charakterystyczne aromaty. Klasycznie indyjskie przyprawy to głównie przyprawy korzenne, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon i szafran. Popularna jest również kolendra, kozieradka i chili. Warto wspomnieć o masalach, czyli wyjątkowych mieszankach przypraw. Należą do nich m.in. curry i garam masala.