Omlet czekoladowy z truskawkami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Omlet czekoladowy z truskawkami
Omlet czekoladowy z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę wymieszaj z cukrem i kakao. Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki (możesz też zetrzeć ją na tarce). W osobnej misce białka ubijaj na sztywno z odrobiną soli przez kilka minut. Stopniowo, cały czas ubijając, dodawaj żółtka. Zmniejsz obroty miksera do minimum i niewielkimi porcjami dodawaj mąkę z pozostałymi składnikami.
Do ciasta delikatnie wmieszaj esencję waniliową i pokruszoną czekoladę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i równomiernie rozprowadź. Wylej delikatnie ubitą masę i smaż przez około 3-4 minuty. Przełóż omlet na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Wyłóż omlet na talerz.
W międzyczasie:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój. Na gotowym omlecie ułóż bitą śmietanę i truskawki.
Szukasz sprzętów do swojej kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Roboty kuchenne Bosch
Udekorowany bitą śmietaną i truskawkami omlet podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz go także posypać dodatkową porcją cukru pudru i dodać listki świeżej mięty.
Smacznego!
Więcej przepisów na omlety znajdziesz tutaj: Omlet
Komentarze