Domowe batoniki
3 porcje
40 min
Średnie
Domowe batoniki z karmelem i polewą z czekolady. W sam raz dla małych i dużych łasuchów!
Składniki
100 g mąka ryżowa
100 g masło z nerkowców
2 szt. jajko
250 ml mleczko kokosowe w puszce
2 łyżka cukier kokosowy/brązowy
50 g czekolada gorzka
Domowe batoniki
Domowe batoniki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Spód:
Mieszamy: mąke ryżową, masło z nerkowców ( może być zwykłe z orzechów arachidowych) i 2 jajka. Mase wykładamy na małą blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30min.
Masa karmelowa:
Mleczko kokosowe, łyżkę cukru kokosowego i łyżkę masła z nerkowców gotujemy do momentu uzyskania masy o gęstości śmietanki. Gotową masą polewamy upieczone ciasto.
Polewa:
Roztapiamy gorzką czekoladę z łyżką cukru kokosowego i z 2-3 lyzkami wody. Gotową polewą polawamy nasze ciasto.
Wkładamy ciasto do lodówki. Po ok.2h kroimy w kwadraciki.
Smacznego!
Komentarze