Dżem z cukinii z pomarańczą

2 porcje
120 min
Łatwe
3.75 (Liczba ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Dżem z cukinii z pomarańczą
Dżem z cukinii z pomarańczą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Cukinię umyj, wysusz. Następnie usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Zasyp warzywo cukrem i odstaw na noc. Pomarańcze wyszoruj i osusz. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.

Do garnka przełóż cukinię, dodaj sok z pomarańczy i skórkę. Gotuj na płycie grzewczej na małym ogniu do momentu, kiedy cukinia zmięknie i rozpadnie się.

Garnek zdejmij z ognia, przestudź zawartość. Dodaj galaretkę (powstałą z rozpadu cukinii, soku pomarańczowego, skórki pomarańczowej i cukru), całość wymieszaj, a na koniec przełóż do słoików.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Komentarze