Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Dżem z cukinii z pomarańczą to ciekawe połączenie, które zaskakuje słodyczą i cytrusową nutą. Prosty w przygotowaniu, a przy tym idealny do kanapek, naleśników czy wypieków.

Składniki

1 kg - cukinii
2 szt. - pomarańczy
100–150 g - cukru

Opis wykonania

Krok 1

Cukinię umyj, wysusz. Następnie usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Zasyp warzywo cukrem i odstaw na noc. Pomarańcze wyszoruj i osusz. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.

Krok 2

Do garnka przełóż cukinię, dodaj sok z pomarańczy i skórkę. Gotuj na płycie grzewczej na małym ogniu do momentu, kiedy cukinia zmięknie i rozpadnie się.

Krok 3

Garnek zdejmij z ognia, przestudź zawartość. Dodaj galaretkę, całość wymieszaj, a na koniec przełóż do słoików.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.  



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych