Szakszuka - zapiekane jajka z dodatkami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 5)
Będzie doskonała na rodzinne leniwe niedzielne śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Mówię Wam: pycha z delikatną orientalną pikantną nutą.
Składniki
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1/2 łyżeczka ziarenka kuminu
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. puszka pomidorów pelati
2 szt. wiejskie jaja
1/3 łyżeczka płatki chili
1/2 łyżeczka sól
1 łyżeczka natka posiekana
Szakszuka (shakshouka)
Szakszuka (shakshouka)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie czosnek i cebulę, smażymy aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory, płatki chili i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory lekko odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.
Komentarze