Zapiekane warzywa z mozarellą
4 porcje
Średnie
Proste danie ktore wykona nawet mężczyzna ,ktory nie jest super kucharzem.Zapiekane warzywa są pyszne,zdrowe i pachną cudownie ziolami i czosnkiem .
Składniki
1 szt. bakłażan
2 szt. cukinie
3 szt. pomidory
1 szt. mozarella
2 szt. czosnek
1 garść świeża bazylia
1 szczypta oregano
1 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cebula
2 szt. papryka
Zapiekane warzywa z mozarellą
Zapiekane warzywa z mozarellą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa myjemy,kroimy w plastry 1 cm ze skórką,obsmażamy na patelni z oliwą z oliwek z roztartym czosnkiem,oprócz pomidorów.Ukladamy w naczyniu żaroodpornym na sam dół dając krążki podsmażonej cebuli a potem przekladając warstwami:bakłażan,pomidor,cukinia,mozarella,papryka aż do skończenia skladników.Oprószamy ziołami,solą i pieprzem.Zapiekamy w piekarniku 180 stopni przez około 20 minut pod koniec pieczenia dajemy listki świeżej bazylii..Są idealne do grzanek czosnkowych.
Komentarze