Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dzwoneczki Łososiowe z chrupiącą słodko-pikantną sałatką warzywną z puree z nori

Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łosoś nie jedno Ma imię!Delikatne mięso podane na orzeźwiającej sałatce z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i aksamitnego puree.Totalna eksplozja smaku

Składniki

400 g Łosoś
1 szczypta pieprz cytrynowy
2 łyżeczka sól
3 łyżeczka cukier
1,5 szt. sok z limonki
3-4 g imbir swieży
2,5 łyżeczka sos rybny
2 szt. nori płaty
25 ml woda
0,5 szt. trawa cytrynowa
0,5 szt. chilli
0,5 szt. ogórek świeży
1 szt. cebula szalotka
1 garść kiełki rzodkiewki
8 szt. pomidorki koktajlowe
0,5 szt. marchew
0,5 szt. por
1 garść szczypiorek

Opis wykonania

Szykuję marynatę do ryby: Mieszam sól, 2 łyżeczki cukru, 2 łyzeczki sosu rybnego,sok z 1 limonki, ok. 2 gramy świeżo tartego imbiru i wcieram w Rybę.Odstawiam na minimum pół godziny do lodówki. Przygotowuję sałatkę: Wszystkie warzywa myję i kroję w cieniutkie paseczki. Mieszam wraz z kiełkami i chilli w miseczce,dodaję ok. 2 g. tartego świeżo imbiru. Przygotowuję puree: Płaty nori kruszę w kubek,dodaję sok z połowy limonki,wodę,doprawiam łyżeczką cukru i 0,5 łyżeczki sosu rybnego. Blenduję na gładko. Zamarynowanego łososia oczyszczam z nadmiaru marynaty ponieważ zawiera ona dużo soli. Smażę na maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wykładam kolejno: Puree z nori,sałatka z chrupiących warzyw i Dzwoneczki z Łososia.Wierzch posypuję świeżo startą mieszanką pieprzu cytrynowego. Dekoruję listkami roszponki. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych