Dzwoneczki Łososiowe z chrupiącą słodko-pikantną sałatką warzywną z puree z nori
2 porcje
30 min
Łatwe
Łosoś nie jedno Ma imię!Delikatne mięso podane na orzeźwiającej sałatce z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i aksamitnego puree.Totalna eksplozja smaku
Składniki
400 g Łosoś
1 szczypta pieprz cytrynowy
2 łyżeczka sól
3 łyżeczka cukier
1,5 szt. sok z limonki
3-4 g imbir swieży
2,5 łyżeczka sos rybny
2 szt. nori płaty
25 ml woda
0,5 szt. trawa cytrynowa
0,5 szt. chilli
0,5 szt. ogórek świeży
1 szt. cebula szalotka
1 garść kiełki rzodkiewki
8 szt. pomidorki koktajlowe
0,5 szt. marchew
0,5 szt. por
1 garść szczypiorek
Dzwoneczki Łososiowe z chrupiącą słodko-pikantną sałatką warzywną z puree z nori
Dzwoneczki Łososiowe z chrupiącą słodko-pikantną sałatką warzywną z puree z nori
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szykuję marynatę do ryby: Mieszam sól, 2 łyżeczki cukru, 2 łyzeczki sosu rybnego,sok z 1 limonki, ok. 2 gramy świeżo tartego imbiru i wcieram w Rybę.Odstawiam na minimum pół godziny do lodówki. Przygotowuję sałatkę: Wszystkie warzywa myję i kroję w cieniutkie paseczki. Mieszam wraz z kiełkami i chilli w miseczce,dodaję ok. 2 g. tartego świeżo imbiru. Przygotowuję puree: Płaty nori kruszę w kubek,dodaję sok z połowy limonki,wodę,doprawiam łyżeczką cukru i 0,5 łyżeczki sosu rybnego. Blenduję na gładko. Zamarynowanego łososia oczyszczam z nadmiaru marynaty ponieważ zawiera ona dużo soli. Smażę na maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wykładam kolejno: Puree z nori,sałatka z chrupiących warzyw i Dzwoneczki z Łososia.Wierzch posypuję świeżo startą mieszanką pieprzu cytrynowego. Dekoruję listkami roszponki. Smacznego!
Komentarze