Fusilli na zielono z kurczakiem, szpinakiem, bazylią i pietruszką
1 porcje
30 min
Łatwe
Bardzo proste, szybkie i pyszne danie.
Składniki
mała pierś z kurczaka
3 łyżka oliwa
150 g szpinak nowozelandzki (można zastąpić zwykłym)
duże liście bazylii
mały pęczek pietruszki
130 g makaron typu fusilli z pełnego ziarna
sól himalajska do smaku
świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku
Fusilli na zielono z kurczakiem, szpinakiem, bazylią i pietruszką
Fusilli na zielono z kurczakiem, szpinakiem, bazylią i pietruszką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu.
Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal smażyć całość. Liście bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą i posiekaną pietruszkę, oraz makaron. Wymieszać całość i jeszcze chwilę smażyć, do momentu, aż makaron będzie wystarczająco miękki. Jeżeli potrawa będzie zbyt sucha, to skropić ją jeszcze delikatnie oliwą.
Komentarze