Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem

Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Szukasz pomysłu na dodatek do dania głównego? Marchewka glazurowana na maśle jest idealną propozycją. Pasuje do mięs, ryb czy drobiu. Jest również doskonała jako zdrowa przekąska lub jako dodatek do sałatek. Poznaj przepis na marchewkę glazurowaną na maśle.

Składniki

600 g marchewki średniej wielkości
2 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki posiekanego czosnku
1 i 1/3 szklanka startego parmezanu
1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka skórki z cytryny
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
589 kcal
Tłuszcz
39.8 g
Węglowodany
9.7 g
Błonnik
45.5 g
Białko
5.7 g
Sól
6.8 g

Opis wykonania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój marchewki na kawałki o długości 5 cm, a następnie przekrój je wzdłuż i na pół, tak aby każdy kawałek miał płaską stronę.

Krok 2

Do dużej miski dodaj oliwę z oliwek, czosnek, ⅓ szklanki startego parmezanu, przyprawy i sól do smaku. Dodaj pokrojone marchewki, wymieszaj dokładnie z marynatą. Resztę startego parmezanu wysyp na płaski talerz. Marchewki z marynaty zanurzaj w parmezanie i układaj na blaszce do pieczenia parmezanem do dołu.

Piecz przez 20-25 minut lub do miękkości. Czas będzie się różnić w zależności od wielkości kawałków marchewki.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Następnie przełóż glazurowane marchewki na talerz.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
juliabergg
Pycha!!! Parmezan spełnia swoją rolę :D
fiziowaaa
Niestety zapomniałam o parmezanie, ale bez niego marchewki też bardzo dobrze smakują :D