Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
![Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem](https://akademiasmaku.pl/storage/8140/conversions/glazurowane-marchewki-zapiekane-z-parmezanem-5337-single.webp)
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10914/conversions/8Wu2e1ZGNBFoTZ-thumb.webp)
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój marchewki na kawałki o długości 5 cm, a następnie przekrój je wzdłuż i na pół, tak aby każdy kawałek miał płaską stronę.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10915/conversions/4RkLxHQjTeUskN-thumb.webp)
Do dużej miski dodaj oliwę z oliwek, czosnek, ⅓ szklanki startego parmezanu, przyprawy i sól do smaku. Dodaj pokrojone marchewki, wymieszaj dokładnie z marynatą. Resztę startego parmezanu wysyp na płaski talerz. Marchewki z marynaty zanurzaj w parmezanie i układaj na blaszce do pieczenia parmezanem do dołu.
Piecz przez 20-25 minut lub do miękkości. Czas będzie się różnić w zależności od wielkości kawałków marchewki.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10916/conversions/EwqVwUSGJyTJkP-thumb.webp)
Następnie przełóż glazurowane marchewki na talerz.
Komentarze