Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
4 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
Glazurowane marchewki zapiekane z parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój marchewki na kawałki o długości 5 cm, a następnie przekrój je wzdłuż i na pół, tak aby każdy kawałek miał płaską stronę.
Do dużej miski dodaj oliwę z oliwek, czosnek, ⅓ szklanki startego parmezanu, przyprawy i sól do smaku. Dodaj pokrojone marchewki, wymieszaj dokładnie z marynatą. Resztę startego parmezanu wysyp na płaski talerz. Marchewki z marynaty zanurzaj w parmezanie i układaj na blaszce do pieczenia parmezanem do dołu.
Piecz przez 20-25 minut lub do miękkości. Czas będzie się różnić w zależności od wielkości kawałków marchewki.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Następnie przełóż glazurowane marchewki na talerz.
Komentarze