Jabłka pieczone z cynamonem

6 porcje
40 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Jabłka pieczone z cynamonem
Jabłka pieczone z cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Garść rodzynek zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Dobrze odsącz.
Jabłka dokładnie umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Porada
Możesz wypróbować również pieczone jabłka w cieście francuskim. W tym celu, każdą połówkę jabłka zawiń w arkusz gotowego ciasta francuskiego formując z niego sakiewkę, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.

Do każdego otworu po nasionach włóż łyżeczkę miodu, łyżeczkę rodzynek i szczyptę cynamonu.
Tak przygotowane jabłka owiń folią aluminiową i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez około 25-35 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie otwórz jedną sakiewkę i sprawdź czy jabłko jest miękkie, jeśli nie, zawiń ponownie i piecz dalej.
Komentarze