Jabłka pieczone z cynamonem
6 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pieczone jabłka z cynamonem to jeden z najprostszych deserów, którego nie da się zepsuć. Zawsze wychodzą pyszne i soczyste. Jabłka z piekarnika, jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodzone miodem, małokaloryczne pieczone jabłka to również świetna alternatywa dla osób będących na diecie. Jeśli masz ochotę na szybki, zdrowy i smaczny deser, bez wahania sięgnij po pieczone jabłka z cynamonem.
Składniki
3 twarde, kwaśne jabłka
6 łyżeczek płynnego miodu
Rodzynki
Cynamon (możesz dodać również odrobinę przyprawy korzennej lub starte goździki)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
112 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
24.4 g
Błonnik
3.4 g
Białko
0.7 g
Sól
0 g
Jabłka pieczone z cynamonem
Jabłka pieczone z cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Garść rodzynek zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Dobrze odsącz.
Jabłka dokładnie umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Porada
Długość pieczenia zależy od wielkości jabłek.
Do każdego otworu po nasionach włóż łyżeczkę miodu, łyżeczkę rodzynek i szczyptę cynamonu.
Tak przygotowane jabłka owiń folią aluminiową i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez około 25-35 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie otwórz jedną sakiewkę i sprawdź czy jabłko jest miękkie, jeśli nie, zawiń ponownie i piecz dalej.
Komentarze