Jabłka pieczone z cynamonem
![Jabłka pieczone z cynamonem](https://akademiasmaku.pl/storage/7544/conversions/jablka-pieczone-z-cynamonem-4715-single.webp)
6 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Jabłka pieczone z cynamonem
Jabłka pieczone z cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Garść rodzynek zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Dobrze odsącz.
Jabłka dokładnie umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
Porada
Możesz wypróbować również pieczone jabłka w cieście francuskim. W tym celu, każdą połówkę jabłka zawiń w arkusz gotowego ciasta francuskiego formując z niego sakiewkę, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Do każdego otworu po nasionach włóż łyżeczkę miodu, łyżeczkę rodzynek i szczyptę cynamonu.
Tak przygotowane jabłka owiń folią aluminiową i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez około 25-35 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie otwórz jedną sakiewkę i sprawdź czy jabłko jest miękkie, jeśli nie, zawiń ponownie i piecz dalej.
Komentarze