Jabłka
Legenda głosi, że Newton wymyślił teorię powszechnego ciążenia, kiedy na głowę spadło mu jabłko. Nie wiadomo, czy słynny fizyk schrupał jabłko jeszcze pod drzewem, czy przyniósł do domu i...
Czytaj więcej
Legenda głosi, że Newton wymyślił teorię powszechnego ciążenia, kiedy na głowę spadło mu jabłko. Nie wiadomo, czy słynny fizyk schrupał jabłko jeszcze pod drzewem, czy przyniósł do domu i zrobił z niego coś pysznego. Wiadomo za to, że jabłka są smaczne i zdrowe – obniżają cholesterol, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają odchudzanie, dobrze wpływają na wzrok. A to tylko niektóre zalety tych najpopularniejszych owoców w Polsce. Oto, co można zrobić z jabłek:
Desery z jabłkami
Desery z jabłkami to smaki dzieciństwa i podwieczorków u babci. Nie może wśród nich zabraknąć takich klasyków jak placki z jabłkami lub drożdżowe racuchy.
Zdrowe przekąski z jabłkami zaś wspomogą w przezwyciężeniu ochoty na słodycze podczas diety. Aromatyczne batoniki owsiane według przepisu z Akademii Smaku przydadzą się na treningu, w pracy albo na wycieczce za miasto.
Ciasta z jabłkami
Jesień to czas szarlotek. Do ich przygotowania idealną odmianą są kwaśne i kruche – szara reneta, antonówka, gloster. Latem najsmaczniejszą szarlotkę upieczesz z papierówek. Oprócz klasycznej szarlotki wśród przepisów na ciasta z jabłkami w Akademii Smaku znajdziesz:
-
szarlotkę na jaglanym spodzie,
-
strudel jabłkowy,
-
tartę jabłkową,
-
szarlotkę fit.
Przetwory z jabłek
Choć jabłka są dostępne cały rok, przetwory z dojrzałych na słońcu, świeżych jabłek zimą osłodzą każdy dzień. Można je wykorzystać jako dżemy do kanapek lub naleśników lub mus jabłkowy do szarlotki.
Dodatek do mięs i ryb
Choć jabłka kojarzą się z daniami na słodko, ich winny smak doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi i rybami. Słynna kaczka z jabłkami to niejedyne wytrawne obiadowe danie, jakie można zrobić z jabłkami. W Akademii Smaku znajdziesz przepisy na:
-
dorsza z jabłkami,
-
soczystą wątróbkę z jabłkami,
-
zupę-krem z pietruszki i jabłka
oraz wiele innych pomysłów na to, jak wykorzystać jabłka.