Lazania z kaszą

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Lazania z kaszą jest świetna i lekka! W wersji dla wegetarian zamiast mięsa można dodać 200 gram twarogu - porcja wyjdzie mniejsza, ale też pyszna :)
Składniki
2 szt. cukinia
1 szklanka kasza jaglana
0,5 kg mięso mielone z indyka
0,5 kg mięso mielone wieprzowe
1,5 szklanka passata pomidorowa
2 szt. czosnek (ząbek)
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczka kurkuma, imbir, pieprz Cayenne
0,5 łyżeczka sól
400 g mozarella
Lazania z kaszą
Lazania z kaszą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis: Cukinię kroimy i wykładamy nią dno szklanego naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy mięso, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy i starty czosnek. Układamy naszą masę w naczyniu, a na nią jeszcze raz plastry cukinii. Na całość wylewamy passatę i staramy się, aby objęła ona wszystkie brzegi. Wstawiamy do piekarnika na około 45 minut, ale 5 minut przed końcem wyjmujemy, żeby starkować na wierzch mozarellę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza. Porcja starcza na 6 naprawdę głodnych osób ;)
Komentarze