Jaglane pulpety na owocowej chmurze
4 porcje
Średnie
Miękkie i aromatyczne pulpety w towarzystwie owocowego musu i chrupiących kiełek podkręcone ostrym czosnkowym sosem. Zdrowie i smak na talerzu!
Składniki
1 szklanka kasza jaglana
500 g mięso indycze
200 g jarmuż świeży
1 szt. sucha bułka pszenna
1 szczypta zioła dalmatyńskie
1 szczypta świeży tymianek
250 g kiełki stir-fry
1 szt. mango
3 szt. gruszki
1 szt. główka czosnku
2 szt. cytryny
3 łyżeczka miód
2 szklanka olej rzepakowy
2-3 łyżeczka natka pietruszki
Jaglane pulpety na owocowej chmurze
Jaglane pulpety na owocowej chmurze
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę należy ugotować i ostudzić. Dodać do niej mięso mielone z indyka i sparzony, pokrojony drobno jarmuż, namoczoną bułkę. Masę doprawić ziołami dalmatyńskimi i tymiankiem. Dobrze połączyć i formować pulpety, które następnie ugotować na parze (można również upiec je w piekarniku). Sos czosnkowy: czosnek blenderować ze szczyptą soli i stopniowo dolewać olej rzepakowy, aż powstanie puszysta, elastyczna pianka. Następnie dodać do niej sok z cytryny (próbować co jakiś czas, czy smak nam odpowiada), miód, szczyptę ziół dalmatyńskich i natkę pietruszki. Uwaga! Jest to sos niezwykle aromatyczny i ostry. Z takiej ilości czosnku uzyskamy sporo sosu, który możemy z powodzeniem przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. Mus owocowy: blenderujemy mango. Kiełki podsmażamy na patelni do momentu, aż uzyskają chrupkość. Obraną gruszkę kroimy w talarki lub kostkę i układamy na talerzu lub łączymy z musem owocowym. Smacznego!
Komentarze