Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Proste, szybkie i smaczne połączenie włosko - polskiej kuchni

Składniki

300 g makaron bavette
biała fasola (puszka lub słoik)
500 ml passata pomidorowa
2 szt. peperoncini lub inna ostra papryczka
1 szczypta sól i pieprz
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
100 ml oliwa
125 g mozzarella buffallo

Opis wykonania

Zagotowuję wodę i w międzyczasie gotuję makaron, najlepiej typu BAVETTE, czyli takie spłaszczone spaghetti. Na patelnię wylewam oliwę i szklę cebulę, potem dodaje pokrojony w plasterki czosnek i peperoncini (ilość zależna od stopnia ostrości jakie chcemy osiągnąć). po kilku minutach dodaję passatę pomidorową, odsączoną fasolę (można dzień wcześniej namoczyć i ugotować fasolę Jasia Karłowatego). Gotujemy kilka minut aż sos lekko zgęstenieje i dodajemy potem porwaną mozzarellę, ja uwielbiam tę z mleka bawolego. Chwilę gotujemy i podajemy z makaronem. Możemy obsypać wszystko świeżo zmielonym pieprzem, można także dodać na koniec posiekaną natkę pietruszki. Smaczneeeego :)
Tagi
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych