Jan Bavette
2 porcje
15 min
Łatwe
Proste, szybkie i smaczne połączenie włosko - polskiej kuchni
Składniki
300 g makaron bavette
biała fasola (puszka lub słoik)
500 ml passata pomidorowa
2 szt. peperoncini lub inna ostra papryczka
1 szczypta sól i pieprz
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
100 ml oliwa
125 g mozzarella buffallo
Jan Bavette
Jan Bavette
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zagotowuję wodę i w międzyczasie gotuję makaron, najlepiej typu BAVETTE, czyli takie spłaszczone spaghetti. Na patelnię wylewam oliwę i szklę cebulę, potem dodaje pokrojony w plasterki czosnek i peperoncini (ilość zależna od stopnia ostrości jakie chcemy osiągnąć). po kilku minutach dodaję passatę pomidorową, odsączoną fasolę (można dzień wcześniej namoczyć i ugotować fasolę Jasia Karłowatego). Gotujemy kilka minut aż sos lekko zgęstenieje i dodajemy potem porwaną mozzarellę, ja uwielbiam tę z mleka bawolego. Chwilę gotujemy i podajemy z makaronem. Możemy obsypać wszystko świeżo zmielonym pieprzem, można także dodać na koniec posiekaną natkę pietruszki. Smaczneeeego :)
Komentarze