Kaczka w sosie pomarańczowym
4 porcje
70 min
Średnie
Składniki
Kaczka w sosie pomarańczowym
Kaczka w sosie pomarańczowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaczkę krótko opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. W wielu miejscach ponakłuwać skórę widelcem. Od wewnątrz i zewnątrz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaczkę piersiami w dół włożyć do szklanej formy i piec w podany sposób. W międzyczasie przygotować sos. Wlać do garnka żel i sok pomarańczowy, sos własny z kaczki, sos sojowy i dodać cukier. Na niewielkim ogniu mieszać tak długo, aż się wszystko się rozpuści. Mączkę kartoflaną zmieszać z wodą i dodać do podgrzewanego, mieszanego sosu. Krótko zagotować i podawać do kaczki. Sposób nastawiania: grill z cyrkulacją powietrza 200-220⁰C oraz mikrofalówka 180 W ok. 70 minut. Po 40 minutach odwrócić. Po 65 minutach zdjąć pokrywkę. Wariant: jeżeli nie przepada się za gorzkim smakiem żelu pomarańczowego, to można zamiast niego użyć konfitur morelowych.
Komentarze