Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kaczka z żelem, sokiem pomarańczowym i sosem sojowym. Przepisy na kaczkę różnią się od siebie przede wszystkim dodatkami - w tym przypadku to pomarańcze. Spróbuj!

Składniki

1,5 - 1,7 kg świeżej, młodej kaczki
sól
pieprz
Sos:
4 łyżka żelu pomarańczowego
150 ml soku pomarańczowego
150 ml sosu własnego z kaczki
15 ml sosu sojowego
15 g brązowego cukru
10 g mączki kartoflanej

Opis wykonania

Kaczkę krótko opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierem kuchennym. W wielu miejscach ponakłuwać skórę widelcem. Od wewnątrz i zewnątrz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaczkę piersiami w dół włożyć do szklanej formy i piec w podany sposób. W międzyczasie przygotować sos. Wlać do garnka żel i sok pomarańczowy, sos własny z kaczki, sos sojowy i dodać cukier. Na niewielkim ogniu mieszać tak długo, aż się wszystko się rozpuści. Mączkę kartoflaną zmieszać z wodą i dodać do podgrzewanego, mieszanego sosu. Krótko zagotować i podawać do kaczki. Sposób nastawiania: grill z cyrkulacją powietrza 200-220⁰C oraz mikrofalówka 180 W ok. 70 minut. Po 40 minutach odwrócić. Po 65 minutach zdjąć pokrywkę. Wariant: jeżeli nie przepada się za gorzkim smakiem żelu pomarańczowego, to można zamiast niego użyć konfitur morelowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych