Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne bułki z ciasta chlebowego, długo fermentującego w temperaturze pokojowej

Składniki

400 g Mąka pszenna chlebowa typ 750
200 g Mąka pszenna tortowa typ 450
300 g Ciepła woda
130 g Mleko
18 g Cukier
12 g Sól
3 g Suche drożdże

Opis wykonania

Mąkę przesiej przez sito. Wsyp do miski i dodaj ciepłą wodę z mlekiem, zmieszaj i pozostaw na około 30 minut. Dodaj sól, cukier i drożdże i intensywnie wyrób, aby składniki się połączyły. Odstaw na kilka minut i ponownie wyrób. Pozostaw w misce pod przykryciem na około 6 godzin w temperaturze pokojowej. Na początku fermentacji trzeba ciasto oprószyć mąką i przebijać co około 30 minut - dwa trzy razy. Odgazowanie powoduje, że drożdże lepiej się rozwijają, a samo ciasto robi się silniejsze. Po fermentacji wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozpłaszcz delikatnie i podziel na 6 części. Uformuj wstępnie - rozpłaszcz, zwiń w rulony i roluj delikatnie. Uformowane w ten sposób wałki przełóż na oprószoną mąką deskę. Pozostaw na około 10 minut. Ponownie roluj wałki i zawiń w ostateczne kształty i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia desce. Udekoruj pomidorkami koktajlowymi, oliwkami. Pozostaw na półtorej godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do temperatury 250st.C z blaszką, lub wcześniej jeśli z kamieniem do pizzy. Spryskaj piec wodą aby wytworzyć parę, posmaruj bułki wodą z odrobiną mleka, oprósz solą gruboziarnistą i zsuń do do rozgrzanego piekarnika razem z papierem do pieczenia. Piecz przez około 15-20 minut (dół + termoobieg) na półce 1/3 od dołu Studź na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie nadziane pieczarkowym farszem. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Wcześniej nie robiłem mixu różnych mąk a warto
Aleksandra J
Super ciasto 😊